Süti gyorsan és könnyen
Érnek a gyümölcsök, ideje sütni belőlük valami finomat! Érett gyümölcsök könnyű tésztában – mi mással lehetne könnyebben elviselni a múló nyarat? Akár a délutáni teához, akár desszertként fogyasztjuk, egy gyümölcsös sütemény mindig garantálja a jó hangulatot. Főleg, ha egyenesen a sütőből kivéve tálaljuk.
Ha valami annyira finom és egyszerűen elkészíthető, mint egy-két tepsi gyümölcsös piskóta, akkor nem csoda, ha a vendégek és a konyhában szorgoskodók is egyformán rajonganak érte. Csak kivesszük a sütőből, felkockázzuk, és már ehetjük is! A klasszikus piskótához bőven elég, ha rászórjuk a gyümölcsöt a tésztára, és már mehet is a tepsi a sütőbe. A szilvás lepény a nyárutó igazi slágere, különösen, ha friss tejszínhabbal tálaljuk. A ropogós alma szintén megannyi formában jelenhet meg a tepsiben.
A tészta és a gyümölcs kombinációját számtalan más alapanyaggal dobhatjuk fel. Pudingkrémmel vagy közepes zsírtartalmú tejszínnel tehetjük krémesebbé a tésztát. A különféle díszítések – csokoládéforgács, mandula, dió, porcukor, mák, habcsók – pedig az ízükön túl még különleges textúrát is kölcsönöznek a gyümölcsnek.
Fűszerekkel izgalmasabb!
Az évnek ebben a szakaszában se szeri, se száma a tepsibe kívánkozó gyümölcsöknek: nektarin, piros és fekete ribizli, cseresznyeszilva, sárgabarack, alma, körte, szilva, egres – külön-külön vagy akár keverve is. Harmonikusabbá, frissebbé tehetjük a süteményt különböző fűszerekkel: vaníliával, fahéjjal, szerecsendióval, lime-mal, mentával. Nemcsak színesebbé varázsolja a süteményt, ha vegyesen tesszük a tésztára a gyümölcsöket, hanem izgalmasabbá is, hiszen így a felvágás után minden egyes kockában többféle íz keveredik. A süteményt éles késsel vágjuk egyforma kockákra, és a lehető legfrissebben tálaljuk.
Mindennek az alapja: a tészta
Tepsis süteményt többféle tésztából is készíthetünk. Szilvához és almához hagyományosan a kelt tészta volt népszerű – az így készült süteményt általában lepénynek hívjuk. Hogy a lédúsabb gyümölcsök ne áztassák el, keverhetünk a tésztához egy kis étkezési keményítőt vagy búzadarát, esetleg bekenhetjük tojásfehérjével, mielőtt rátesszük a gyümölcsöt. A kelt tészta egyszerűbb alternatívája a túrós olajos tészta. A liszt, sütőpor, túró, olaj és cukor keverékével a kezdők is könnyen elboldogulnak. Édes süteményekhez mindig semleges ízű olajat, például repceolajat használjunk! A piték alapanyagához, a linzertésztához időre van szükség, ezért akár a sütés előtti napon is előkészíthetjük. Érzékeny tésztatípus, óvatosan kell nyújtani, nehogy összetöredezzen. Mivel a gyümölcs önmagában nem marad meg rajta, valamilyen krémet, például túrót, vaníliát, mascarponét is be kell vetnünk; a gyümölcsöt erre szórjuk vagy rakosgatjuk.
Gyors és utánozhatatlan: a piskótatészta
Tepsis süteményt piskótatésztából süthetünk a leggyorsabban és legegyszerűbben. Könnyedségét a habverővel vagy a kézi mixerrel alaposan felvert tojásnak köszönheti. Az első lépés, hogy a vajat, a cukrot és a tojást jól összekeverjük. Minél habosabbra verjük a keveréket, annál könnyebb lesz a tészta. Csak a végén szitáljuk rá a lisztet és a sütőport, így nem lesz ragadós. A hagyományos receptben nincs sütőpor, de a használatával megkönnyítjük a dolgunkat. Fontos azonban, hogy jól elkeverjük a liszttel! Különösen légies lesz a piskótatésztánk, ha kétharmad rész liszthez egyharmad rész étkezési keményítőt keverünk. Kakaó hozzáadásával sötét színű tésztát is készíthetünk.
A jól elkevert tésztát egyenesen a tepsibe tesszük. Rápakoljuk a gyümölcsöket, melyek egy része vagy akár az összes belesüllyed a tésztába. Ne legyenek túl nagyok a gyümölcsök: az almát és a körtét kockázzuk fel, a szilvát vágjuk félbe, csak a bogyós gyümölcsöket hagyjuk egészben.
És ne feledjük: a piskóták a sütés napján a legfinomabbak, ezért érdemes frissen fogyasztani őket.
Bereznay Tamás tippje: Valamennyi hozzávalónak azonos hőmérsékletűnek kell lennie, hogy jól elkeveredjenek. Időben vegyük ki tehát a hűtőből a vajat és a tojást! Ha túl hidegek, a tészta összeállhat. Ha ilyen baleset történik velünk, tegyük az edényt meleg vízbe, és gyúrjuk a tésztát addig, amíg újra egyenletes nem lesz.