Kulináris játszótér
Színes, a tetején gyümölcsös, az alján könnyed és ropogós. Egy tálca gyümölccsel megrakott tortácska éppúgy megállja a helyét nyári és egzotikus desszertként, mint egy csésze gőzölgő kávé vagy tea mellett. Ha elég kreatívak vagyunk, mindig újabb és újabb kompozíciókkal vívhatjuk ki vendégeink csodálatát.
Alapok: klasszikus linzertésztát a tortaformába!
Gyümölcstortácskákat komponálni izgalmas időtöltés a nagy képzelőerővel megáldott szakácsoknak. Nyúljon bátran a különböző gyümölcsökhöz, variálja kedvére a krémeket és a tésztákat, és önből is kreatív tortatervező válhat. A ’tarte’ típusú tortáknak és változataiknak az alapja a linzertészta. A könnyed és ropogós tészta titka, hogy a hideg hozzávalókat gyorsan keverjük össze (akár kézzel, akár kézi mixerrel), és hűtsük le sütés előtt. A tésztát tekerjük fóliába, és tegyük hűtőbe 1-2 órára, mielőtt kinyújtjuk, és beleillesztjük a formákba. Így lesz tökéletes az íze és az állaga. Ha el akarjuk kerülni, hogy a gyümölcs és a krém felpuhítsa a linzertésztát, akkor süssük elő (más néven: vakon sütés). Illesszük a tésztát a tortaformába, villával szurkáljuk meg (így megakadályozhatjuk, hogy légbuborékok képződjenek), és béleljük ki sütőpapírral. Tegyünk rá hüvelyeseket – borsót vagy babot –, hogy a súlyukkal lenyomják a tésztát, majd süssük elő 12 percig 180°C-on. Ezután szedjük le róla a hüvelyeseket és a sütőpapírt. Az eredmény egy elősütött tészta, amit aztán a gyümölcsökkel együtt készre süthetünk.
Nyűgözze le a vendégeit korszerű tálalással!
Variáljon négy összetevőt a maximális élvezetért!
Tészta – ízletes alapok
A klasszikus linzertészta mellett más tésztaféléket is kombinálhatunk gyümölccsel és krémekkel. A hűtött vagy fagyasztott leveles tészta előnye, hogy gyorsan és könnyen feldolgozhatjuk. Igen légies, és tökéletes választás, ha a süteményünket innovatív formában szeretnénk tálalni. Újszerű külsőt kölcsönözhet a tortácskáknak a piskótatészta is. Habosra vert tojásfehérjével különösen könnyeddé tehetjük ezt a tésztafajtát.
Krémek és társaik – finom kiegészítők
A gyümölcsös tortácskák titka, hogy a kiválasztott gyümölcsöt a jól megválasztott krémalappal párosítjuk. Ez lehet túró vagy valamilyen sodó (például vanília vagy mandula), de akár közepesen zsíros tejföl, mascarpone vagy crème-fraîche is. A recepttől függően a krém lehet lágyabb vagy sűrűbb (például zselatin hozzáadásával). Ha nem szeretnénk semmivel elnyomni a gyümölcs ízét, használhatunk egyszerű cukormázat is.
Színes gyümölcsök – a főszereplők
A tortácskát megkoronázó gyümölcs kiválasztásában szabad kezet kap a szakács: bármilyen színű, ízű és méretű gyümölcsöt felhasználhat. A kisebbeket egészben, a nagyobbakat darabolva vagy szeletelve használjuk fel. Sőt, ha igazán korszerű desszertet akarunk tálalni, akár pürét is készíthetünk a kiválasztott gyümölcsből.
Díszítés – az ízek csúcsa
Aprócska tortakölteményünket számtalan módon díszíthetjük. Meghinthetjük finoman porcukorral, tehetünk rá habcsókot vagy csokoládédíszt. A dió vagy a grillázs ropogóssá, a mentalevél frissé teszi a desszertet. Nem járunk rosszul a citrusfélék, például a narancs vagy a lime héjával sem.