Hellász ősi kedvence, a spárga

Bár a spárga csak az elmúlt néhány évben lett trendi zöldség, valójában már az ókorban is fogyasztották. És imádták is!

A közönséges spárga a spárgavirágúak rendjébe, azon belül is a spárgafélék családjába tartozó faj. Magyarországon a köznyelv gyakran nyúlárnyéknak, vagy csirágnak nevezi. Ez a növény évelő, mit több, akár 15-20 évig is képes elélni és teremni. Gyökérzete bojtos, amely raktározó és szívgyökerekből tevődik össze, ezzel biztosítva a spárga megfelelő tápanyagfelvételét. Végérvényben a növény megvastagodott hajtásai alkalmasak emberi fogyasztásra. A polcokon egyaránt találkozhatunk a fehér, a zöld és a lila spárgával, bár talán ez utóbbi fordul elő legritkábban. Még ritkább esetekben belefuthatunk egy negyedik típusba is, a vékony, zöldes árnyalatú thai spárgába.

A spárga rendkívül gazdag folsavban, A, B1, B2, C és E-vitaminokban, így nem is csoda, hogy az ókorban eleinte sokkal inkább gyógynövényként tekintettek rá. Gyógynövényként elsősorban vesetisztító hatásáról híresült el, mindemellett természetes vízhajtó is, ezáltal segítve a szervezet méregtelenítő és értisztító folyamatait, valamint támogatva a szív tehermentesítését és a keringési rendszer javítását. Egyes ókori feljegyzések szerint a spárga por alapú változata segít a fogfájás tüneteinek enyhítésében.

Már az óegyiptomi korban is termesztették: főként folyópartok, természetes vízforrások környezetében. Elsőként Hippokratész munkássága nyomán olvashattunk róla időszámításunk előtt 400 körül. Az asztalokra, étel gyanánt először az ókori rómaiak által került, ettől kezdve a spárga hírneve megállíthatatlan lett. Ugyan ezt a növényt már az ókorban is jól ismerték, sőt, a keresztes hadjáratok vitézei hoztak magukkal spárgamagokat, nagyobb mértékű termesztése úgy 3-400 éves múltra tekint csak vissza. Manapság a világ számos pontján termesztik ezt az Európában és Ázsiában egyaránt őshonos növényt.

Magyarországon a spárga szezonja meglehetősen rövid, általában április végétől június elejéig érhető el a boltok polcain. Meglepő módon a spárgafogyasztás Németországban a legjelentősebb, ugyanakkor Ázsia bizonyos részein – Japánban vagy Hongkongban például – szintén kiemelkedő népszerűségnek örvend. Legelső termelőként az USA-t tarják számon, legjelentősebb termelőjének pedig a mai napig Kína számít. Különösen fontos, hogy vásárláskor a megfelelő köteg spárgát válasszuk ki, másképpen egy életre kedvünket szegheti egy-egy rosszul vásárolt áru. Itt is, mint a legtöbb zöldségnél, érvényes a mondás, hogy a friss spárga a legjobb spárga. Próbáljunk minél karcsúbb, feszesebb, vékonyabb spárgát választani, a vaskos rönkök sokkal inkább hajlamosak a szálkásodásra. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, úgy a legegyszerűbb, ha körmünkkel megnyomkodjuk a spárga sípját – amennyiben a külső héj feszes és roppanós, úgy nyugodt lélekkel hazatérhetünk a kiválasztott köteggel.

A spárga koleszterintartalma rendkívül alacsony, zsírtartalma teljes mértékben elhanyagolható. Mindazonáltal sok értékes aminosavat tartalmaz, miközben cukor- és kalóriatartalma rendkívül alacsony, így a diétázók is bátran beépíthetik az étrendjükbe. A spárga elkészítési módjainak lehetősége végeláthatatlan, ugyanakkor a legnépszerűbb párosítás kétségtelenül a spárga hollandi mártással. Ebben az esetben a tojássárgáját cayenne borssal, vajjal, és citromlével ízesítik, ezzel locsolják meg az ínycsiklandó zöldspárgát. Emellett azonban tökéletes kiegészítője lehet tésztamártásoknak, rizottóknak, salátáknak is.

 

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból