Az azték csoda: a paradicsom

Érdekességek a paradicsomról, sokak kedvenc zöldségéről, ami valójában gyümölcs.

A paradicsom gyakorlatilag minden valamirevaló konyha egyik alapvető kelléke. Beszélhetünk szendvicsről, reggeliről, mártásokról, szószokról, köretekről vagy bármilyen fogásról, ritkaságszámba megy, ha időről-időre nem futunk bele a paradicsom valamilyen felhasználási módjába.

A paradicsom eredetileg Dél- és Közép-Amerikában őshonos kúszónövény. Amerikából valószínűleg a 16-17. század során terjedt el Európában, majd a világ további részeire is portugál- és olasz közvetítés útján jutott el. A paradicsom elnevezés Magyarországon a paradicsomalma kifejezésből rövidült, míg a növény almához hasonlító elnevezését az olasz pomodoro vagyis aranyalma kifejezés napjainkig őrzi. A legtöbb latin és germán nyelvben ma is használatos tomate elnevezés pedig az azték xitomatl kifejezésből származik. Meglepő módon a paradicsomot eredetileg dísznövényként termesztették, majd szerepe az idők folyamán egyre jelentősebb lett az ételkészítés területén is. Magyarországon elsőként Budapesten és környékén lett jelentős a paradicsomtermesztés a 19. század utolsó évtizedeiben. Ekkoriban kisebb kertekben, gazdagságokban termesztették, mára azonban a nagyüzemi gyártás vette át ezt a szerepkört: kis hazánkban manapság Mogyoród, Fót, Dunakeszi, Kecskemét és Hatvan vonzáskörzete számít az elsődleges paradicsomtermesztő vidékeknek.

A paradicsomot, ezt a fantasztikus élelmiszert – amit a legtöbben zöldségként tartanak számon, pedig valójában gyümölcs – rengeteg típusú felhasználásra nevelgetik akár nyers, akár konzervált vagy aszalt formátumú fogyasztásról beszélünk. A legtöbb esetben a paradicsomot kissé éretlen állapotban szüretelik, hogy az utóérés meghozhassa a megfelelő és kívánt hatást. Mivel meglehetősen kényes növényről beszélünk, nagyon fontos számára az ideális közeg és körülmények biztosítása és a kellő mennyiségű szerves anyag bevitel: legjobban 18 és 23 Celsius fok között érik, ez alatt vagy fölött nagy károkat okozhatunk. A paradicsom színe a szivárvány skálájához hasonlít: a citromsárgától egészen a sötétbordóig, már-már feketés-barnás árnyalatig minden tónussal találkozhatunk a boltok polcain. A termesztett fajták típusai között forma szerint különböztetünk meg kisebb-nagyobb kategóriákat: a bogyótermék alakzata szerint ismerünk gömb, lapított, megnyúlt, és szögletes alakúakat. Emellett méret alapján is csoportosíthatjuk őket cherry, koktél, közepes és nagy méretű típusokba.

A paradicsomot egyaránt használhatjuk ételként, gyógynövényként vagy lakásban elhelyezett dísznövényként is. Az étkezésben való felhasználási módozatainak felsorolásával valószínűleg senkit nem tudunk meglepni: többek között klasszikus bolognai szósz alapjaként, pizzafeltétként, saláta-hozzávalóként, levesként elkészítve is találkozhatunk vele. Jótékony hatásai gyógynövényként sem elhanyagolhatók: rendkívül magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, mindemellett A és B-vitamin, valamint béta-karotin tartalma is kiugró. A népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki, valamint a benne található likopin segít bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Amennyiben dísznövényként szeretnénk felhasználni, úgy a már korábban is említett körülmények biztosításának szenteljük különösen nagy figyelmet – ha sikerül minden ponton jól teljesítenünk, úgy otthoni keretek között nem kizárólag szép, hanem finom koktélparadicsom palántákat is nevelhetünk.

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból