Hozzávalók

A velős csontos rizottóhoz 

  • 6 velős csont steak (borjú lábszár) 
  • 45 g METRO Chef 00 liszt 
  • 1 gerezd METRO Chef friss fokhagyma 
  • 1 db mogyoróhagyma 
  • METRO Chef kakukkfű, METRO Chef borsikafű és METRO Chef majoranna ízlés szerint 
  • Fehérbor szükség szerint 
  • 3 db hámozott paradicsom 
  • 480 g carnaroli rizs 
  • 1 l hús alaplé 
  • 50 g METRO Chef sonkahagyma (a hagymát felvágjuk és 3 órát főzzük vajban) 
  • 0,75 g sáfrány por 
  • 115 g METRO Chef vaj 
  • 65 g METRO Chef reszelt Grana Padano sajt 
  • METRO Chef extra szűz olívaolaj szükség szerint 
  • METRO Chef só és bors ízlés szerint 
Elkészítési idő 1 óra + 1 óra főzés
Adag 6 személyre

MILÁNÓI RIZOTTÓ VELŐS CSONTTAL

A milánói kulináris tradíció és az olasz gasztronómiai művészet szimbólumaként a rizottónak legendás, anekdotákban gazdag történelme van. A legismertebb eredettörténetet egy dokumentum igazolja, mely szerint a milánói ételt először 1574-ben készítették el viccből Mastro Valerio di Fiandra, egy flamand festő lányának az esküvőjére. A mesternek volt egy segédje, akit Zafferanonak (‘sáfrány’ olaszul) hívtak, aki ezt a fűszert saját festékeivel keverte össze, hogy még élénkebbé tegye azokat. Az esküvő során, a sáfránymánia palettáról palettára terjedt, ahogy Zafferano konspirált a séffel, hogy adjon sáfrányt a rizottóhoz, melyet akkoriban csak vajjal kínáltak. A vendégek reakciója volt az igazi meglepetés: azonkívül, hogy pompás ízt adott az ételnek, a sáfrány aranyszínűvé varázsolta azt, mely a gazdagság és jólét szimbóluma. 

  1. Lisztezzük be a velős csontot, és pirítsuk barnára egy serpenyőben kevés olajon. Egy másik serpenyőben pirítsuk le a finomra vágott fokhagymát és mogyoróhagymát. Adjuk hozzá a kakukk­füvet, borsikafüvet, majorannát és egy kevés fehérbort. 
  2. Tegyük a húst a második serpenyőbe, adjuk hozzá a paradicsomot és egy kevés alaplevet. Fedjük le a serpenyőt és főzzük körülbelül egy órát.
  3. Pirítsuk le a rizst egy serpenyőben. Öntsünk rá fehérbort, hagyjuk elpárologni, majd öntsük a tetejére a forró alaplevet.  
  4. Tegyük a hagymát a rizses serpenyőbe. A főzés felénél dobjunk bele egy kocka vajat, a velős csontos serpenyő tartalmát és a sáf­rányt. Folytassuk a főzést, és adjunk hozzá alaplevet, ha szükséges.
  5. 17 perc után vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjunk hozzá vajat és extra szűz olívaolajat, keverjük össze, és adjuk hozzá a reszelt Grana Padanót. 
  6. Tegyük a rizst egy meleg tányérra, majd helyezzük a velős csontot a rizsre a tányér közepén. 

Receptek

MUGHLAI GYÖMBÉRES CSIRKE

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Uzbek plov

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

ÇİĞ KÖFTE

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból