mézeskalács recept

Hozzávalók

A tésztához:

  • 15 dkg rozsliszt
  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 1,5 dkg vaj
  • 2 M-es tojás
  • 1 csipet só
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna

A mázhoz:

  • 1 S-es tojásnak a fehérjéje
  • 20-25 dkg porcukor
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé

A díszítéshez:

  • különféle szórócukrok
  • mogyoró
  • mandula
  • dió
  • kókuszreszelék
Elkészítési idő 1 óra + pihentetési és díszítési idő
Adag 1 tepsi

Mézeskalács

A liszteket, a porcukrot, a fűszereket, a sót és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojást villával elkeverjük. A lisztet, a mézes vajat és a tojást alaposan összedolgozzuk. A tésztát folpakkal letakarva néhány órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát sütés előtt lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, és kb. 4 mm-esre nyújtjuk. Tetszőleges mintákat szaggatunk belőle, a sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk, és 8-10 perc alatt halványbarnára sütjük.

A mázhoz habverővel keverni kezdjük a tojásfehérjét, közben apránként belekanalazzuk a cukrot, és a keményítőt, valamint a citromlevet is hozzáadjuk. Amikor a massza kifehéredik, és sűrűbb, de kenhető állagú lesz, akkor van készen. (Ha túl sűrű lenne, pár csepp vízzel hígíthatjuk.)  A kihűlt kekszeket vékonyan megkenjük mázzal, és tetszőlegesen díszítjük.

Receptek

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

St. Jakab kagyló mangó „chutny”-val, algás uborkával

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Creme Bruleé erdei gyümölcsökkel

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból