Hozzávalók

1 koszorúhoz

A tésztához
375 g finomliszt, 250 ml tej, 50 g vaj, 25 g élesztő, 2 tojás sárgája, csipet só, 30 g cukor

A töltelékhez
250 g fagyasztott málna, 50 g vaj, 50 g cukor, 5 g étkezési keményítő

A krémsajt mázhoz
1 doboz (125 g) Philadelphia krémsajt, 50 g puha vaj, ½ citrom reszelt héja, 1 ek citromlé, 100 g porcukor

A szóráshoz
30 g mandulaforgács

Elkészítési idő 3 óra
Adag 8

Málna tekercs

Elkészítési idő:  1 óra + 2 óra pihentetés

Ha húsvét, akkor ünnepi kalács, ha kalács, akkor minden évben számos dilemma. Sós vagy édes? Szép vagy finom? Hagyományos vagy újragondolt? Nem lehetne esetleg mindenből egy kicsi? Mindig mondogatom, hogy eseményre kísérletezgetni kockázatos, jobb, ha olyankor az ember tutira megy, így bár szeretem az új ételeket, a főpróbát ez esetben mégsem húsvétkor tartom, hanem pár nappal előtte, a szokásos, éves, „csakcsajos” tojásfestő bulin. Ha ott átcsúszik az ügyeletes kelt tészta a vizsgán, mehet az ünnepi asztalra „élesben”.

Ami pedig a tojásfestő bulit illeti, mielőtt valami vénkisasszonyos kézműveskedést képzelnél magad elé, gyorsan elárulom, a festés igazából csak szánalmas kifogás arra, hogy az apropóján már reggel 10 előtt nekiállhassunk pezsgőzni. A forgatókönyv minden évben ugyan az. Megérkezünk. Gyors köszönés, aztán megnézzük, az idén „mi a kaja”, azaz ki mit hozott. Nyílik az első palack pezsgő. Megbeszéljük, hogy tojást festeni hülyeség, inkább csak igyunk. Nyílik a második palack pezsgő. Közben azért csipegetünk is, mert enni ugye kell. Hagyjuk azt a festést, minek, a locsolás barbár szokás, meg különben is. Van még pezsgő?!- kérdezzük egyre hangosabban és vidámabban. Nyílik a harmadik üveg is, és mire az elfogy, már mindenki úgy felbátorodik, hogy mégis csak a kezébe fogja azt az ecsetet és elkezdődik a pingálás. Gondolhatod, mi van ott addigra, így az eredményről inkább nem is ejtenék szót, de végül is ez a buli arról szól, mint az összes többi, hogy jól érezzük magunkat. Ahogy azt már említettem, általában én vagyok a kelttészta-felelős. Az összképhez pedig az is hozzátartozik, hogy Jucinak, a mindenkori házigazdának péksége van, így nem árt kitennem magamért, nehogy szó érje a Házisáfrány házának elejét. Kicsit tehát szoktam izgulni, de szerencsére még soha nem maradtam szégyenben.

Az idei festegetés március közepére esett és miután már nagyon elegem volt a téli szürkeségből, édesre, színesre és vidámra vágytam, innen jött ennek a lenyűgözően gyönyörű málnás koszorúnak az ötlete.

Mindig mondom, hogy kelt tésztát csinálni maga a csoda. Nézni, ahogy az élesztőgombák dolgoznak, hétköznapi alkímia. Van, aki fél tőle, de hidd el, ha betartod azt a pár szabályt, csodás lesz a kalácsod és soha többé nem akarsz majd bolti vackot venni!

Nu, és akkor a recept. A pici maceráért bőven kárpótol majd a végeredmény.

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd a tejet kb. 40 fokosra. Ne legyen melegebb. Tedd bele az elmorzsolt szobahőmérsékletű élesztőt, a receptbe való cukorból 1 kiskanálnyit, a lisztből 1 evőkanálnyit. Keverd alaposan el, takard le és hagyd békén 30 percig
  2. Tedd a lisztet, tojás sárgákat, olvasztott vajat, sót és cukrot egy tálba. Öntsd mellé a kovászt és gyúrd kézzel vagy géppel kb. 5 percig. Ha túl lágy a tészta adj hozzá még egy kevés lisztet. Amikor már fényes és nem ragad, takard le és keleszd kb. 1.5-2 óra alatt a duplájára.
  3. Közben forrald gyorsan fel a gyümölcsöt. Add hozzá a cukrot, és ahogy elolvadt, a vajat. Ha már ez is elolvadt, végy ki egy keveset a gyümölcspüréből, keverd össze a keményítővel, majd az egészet tedd vissza az edénybe. Forrald, míg a keményítőtől besűrűsödik a krém, kb. 2 percig, majd húzd le a tűzről. Hagyd kihűlni.
  4. Közben keverd habosra a puha vajat a porcukorral. Add hozzá a krémsajtot, citromhéjat és citromlevet, majd keverd homogén masszává. Tedd felhasználásig a hűtőszekrénybe.
  5. Melegítsd a sütőt légkeveréses 170 Celsius fokosra. Egy lapos tálban, egy rétegben tedd bele a mandulaforgácsot 2-3 percre, és ahogy elkezd megváltozni a színe már kapd is ki.
  6. Gyúrd át a tésztát. Nyújtsd hosszú, keskeny, kb. 1 cm vastag téglalappá. Kend rá a málnakrémet és tekerd szorosan „csigába”. Vágd hosszanti irányban ketté a spirálodat. Az átvágott oldalát fordítsd felfelé, majd egymáson átdobva, óvatosan fond meg. Tekerd koszorú formába, tedd óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd kb. 25-30 perc alatt aranybarnára. Ha nagyon pirulna, félidőben letakarhatod alufóliával.
  7. Hűtsd ki a süteményed, majd csorgasd rá a krémsajtmázat. Szórd meg a mandulával és tálald.

Receptek

Uzbek plov

Tovább

Hotate no saute

Tovább

ISZTRIAI „PLJUKANCI” TÉSZTA

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

VARENYKY MEGGYEL

Tovább

ÇİĞ KÖFTE

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból