Hozzávalók

Hozzávalók a bárányhoz:
8 db báránycsülök, 2 ek extra szűz olívaolaj, só, frissen tört bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 8-10 szál kakukkfű, 600 ml húsalaplé, 1 adag hosszúkávé, 2 ek szójaszósz, 30 g nádcukor, 1 narancs,  vaj

Hozzávalók a püréhez:
1000 g sárgarépa tisztítva, 2 ek extra szűz olívaolaj, 50 g nádcukor, só, tört bors, 1 rúd vanília, 100 g vaj, 100 g kelkáposzta

Elkészítési idő 4 óra
Adag 4

Lassan sült báránycsülök kávés-szójás szósszal, vaníliás répapürével

Egy fedeles (sütőbe is tehető) serpenyőben hevítsük fel az olajt, majd kérgesítsük a húst minden oldalánál fogva. Közben sózzuk, borsozzuk, tegyük melléjük a kakukkfű ágakat, és a felszeletelt fokhagymát.
Ha megpirultak, öntsük fel az alaplével, fedjük le, és tegyük 130 fokos, előmelegített sütőbe. Süssük legalább 3 órán át, miközben félóránként megforgatjuk a csülköket. Ha szükséges, tovább sütjük. A csülkök méretétől függően ezzel a módszerrel három-négy óra alatt sül omlósra a bárány.
Akkor jó, ha a hús szinte leomlik a csontról.
A narancs héját finoman lereszeljük, levét kifacsarjuk, leszűrjük.
A visszamaradt szaftot átszűrjük, és egy serpenyőbe tesszük. Felöntjük a kávéval, szójaszósszal, narancslével, és a cukorral. A vajjal krémesítjük, és sűrű mártássá redukáljuk. Legvégül belekeverjük a finomra reszelt narancshéjat is.

Közben elkészítjük a pürét is. Ehhez a sárgarépákat meghámozzuk, csíkokra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben olajt hevítünk, és rászedjük a répákat. Sózzuk, borsozzuk, fokozatosan öntünk alá mindig egy kevés vizet. Lefedve puhára pároljuk úgy, hogy a végén elpárologjon alóla minden víz. Ekkor megszórjuk a cukorral, és karamellizáljuk.

A sült répákat még forrón leturmixoljuk a vajjal és a vanília kikapart belsejével. A kelkáposzta sötétebb zöld, de zsenge leveleit vékony csíkokra vágjuk. Tálaláskor a tányér közepére szedünk a répapüréből, a közepére állítjuk a csülköket. A püré köré locsolunk a kávés szószból, végül kelkáposzta csíkokat szórunk az ételre.

Receptek

MUGHLAI GYÖMBÉRES CSIRKE

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

MILÁNÓI RIZOTTÓ VELŐS CSONTTAL

Tovább

Uzbek plov

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból