Hozzávalók

A leveles tésztához

  • 250 g Aro liszt
  • 175 ml víz
  • 1 csipet METRO Chef só
  • 300 ml METRO Chef finomított napraforgó étolaj
  • 200 ml Aro ecet

A töltelékhez

  • 300 g METRO Chef reszelt sajt
  • 3 db METRO Chef tojás
  • 1 evőkanál METRO Chef só
  • 250 ml METRO Chef natúr joghurt
Elkészítési idő kb. 90 perc
Adag 6 személyre

Banitsa

A hagyományos harapnivaló sok bolgár számára.

A banitsa a leghagyományosabb sütemény az országban, sok bolgár számára ez jelenti a reggelit. A banitsa klasszikus receptje bolgár fehérsajt-töltelékkel készül.

Más változatai is ismertek, például tölthetjük hagymával, káposztával, spenóttal, gombával, sütőtökkel, almával, dióval vagy éppen hússal is. Ezek a finomságok országszerte megvásárolhatók a pékségekben. Fogyaszthatók hidegen és melegen, a nap bármely szakában. Sok gasztronómiai fesztiválon találkozhatunk különféle stílusú banitsákkal. A helyi közösségek nem meglepő módon mindig a saját banitsájukat tartják a legjobbnak.

1. Készítsünk ruganyos tésztát a lisztből, a tojásokból és a sóból, majd osszuk egyenlő részekre.

2. Egyesével gyúrjuk át a darabokat, és formáljunk tésztagolyókat. Helyezzük a golyókat egy mély tálba, hintsük meg némi liszttel, és lapítsuk ki őket, majd kenjük be a darabokat étolajjal. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni fél órát.

3. Készítsük el a tölteléket a tojásokból, a reszelt sajtból és a joghurtból. Nyújtsunk ki minden kis tésztadarabot egy-egy leveles tészta réteggé és hintsük meg a töltelék egy részével.

4. Süssük a banitsákat sütőben 160-170°C-on 35-40 percig.

5. Tálaláskor az ételt körbeönthetjük egy pohár hideg Ayrannal (vízzel higított joghurt meghintve egy csipetnyi sóval).

Receptek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból