Kreatív falatok gyorsan
Készíthetünk belőle étvágygerjesztő falatkákat, tehetjük salátába, főzhetünk belőle levest vagy egy pompás főételt. A füstölt hal minden kombinációban ízletes, és nincs olyan menü vagy svédasztal, amit ne dobna fel. A füstölés nemcsak ízt ad a halnak, hanem arról is gondoskodik, hogy a húsa szaftos és lágy maradjon.
A füstölés az emberiséggel egyidős eljárás, amely nemcsak tartósítja, de ízesíti is az élelmiszereinket. Füstölhetünk egész halat vagy filét, friss halat vagy fagyasztottat is. Leginkább a zsírosabb halak alkalmasak a füstölésre. A legnépszerűbb füstölt hal a lazac (különösen a vadlazac), az angolna, a pisztráng, a makréla és a hering. Utóbbit általában nem belezik ki füstölés előtt.
A halat rendszerint melegen füstölik, vagyis körülbelül 60°C-on, néhány órán át. A pontos füstölési idő a hal fajtájától függ. A hidegfüstölésre is van lehetőség. Ehhez először alaposan be kell sózni a halat szárazon vagy tengervízzel meglocsolni, majd pedig napokra 20°C-os füstbe tenni. A melegen füstölt halaknál a füstíz dominál, a hidegen füstölteknél a hal megtartja saját ízét enyhén füstös jegyekkel. Mindkét eljárásnál a fa típusa határozza meg a füstölt hal ízét és színét, amely az aranysárga és a barna között mozoghat. A leggyakrabban bükkfát használnak. A füstölőforgácsot gyakran fűszerezik is, például borókabogyóval.
Hidegen és melegen
Ha ünnepi menüt állítunk össze, svédasztalt készítünk a vendégeinknek, vagy nassolnivalót viszünk egy partira, a füstölt hal a lehetőségek széles tárházát nyitja meg előttünk. Dekoratív, nem időigényes, hiszen elő van készítve, és tálalhatjuk szobahőmérsékleten vagy melegítve is. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen jéghideg: fogyasztás előtt 20 perccel mindenképp vegyük ki a hűtőből.
Finom falatok
Akár előételnek, akár főételnek, akár snacknek tálaljuk, a füstölt halat sokféleképp feldolgozhatjuk. Ha különleges levesbetéteken törjük a fejünket, a füstölt hal ideális választás. Remekül megy a burgonyához is, legyen szó krumplilevesről, burgonyás süteményekről vagy héjában sült, töltött krumpliról. Ropogós salátákba és tojásrántottába is tehetünk belőle. Dekoratív étel a füstölt hal praliné, amelyben a halat és más összetevőket művészi módon rendezzük el. Nem muszáj a halat darabokban felszolgálni, hanem pépet, habot és krémet is készíthetünk belőle.
TUDTA?
A füstölt hal azért áll el sokáig, mert a füst egyes összetevői gátolják a baktériumok szaporodását. Nem a füstölés hőmérséklete a döntő: a hidegen füstölt hal még tovább eláll (akár két hétig), mint a melegen füstölt (néhány napig). Fontos azonban mindig hidegen tárolni.
Bereznay Tamás tippje: A hibátlan füstölt halat sértetlen bőréről és enyhén fényes, egyenletes színéről lehet felismerni. A húsa kemény és szaftos. Illata enyhén füstös, íze pedig kissé sós, de nem halízű.