Karácsonyi menük #2 – Vegán karácsonyi menüsor
Ha kerülsz minden állati eredetű dolgot, és már most azon gondolkozol, hogy mit raksz az asztalra az ünnepekkor, akkor ez az ünnepi vegán menüsor neked való.
Narancsos céklasaláta
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- kb. 30 dkg főtt, hámozott cékla
- 2 darab narancs
- 1/2 narancs kifacsart leve
- 1 evőkanál mézpótló vagy cukor
- 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 evőkanál vörösborecet
- 5 dkg Bolero mix salátakeverék
A céklát vékonyabb cikkekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A mézpótlót, 1 evőkanál olajat és 1 evőkanál narancslevet összekeverünk, meglocsoljuk vele a céklát. 200 fokra melegített sütőbe toljuk, és 20 percet sütjük úgy, hogy a félidőben mindet megfordítjuk. Hűlni hagyjuk.
Közben a narancsot megpucoljuk, felszeleteljük. A koriandert száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezd. Mozsárban összezúzzuk. Kis tálba borítjuk a maradék olajjal, narancslével valamint a vörösborecettel együtt, és elkeverjük.
Lapos tál aljára szórjuk a salátakeveréket, elrendezzük rajta a gyümölcsöt és a céklát, meglocsoljuk a dresszinggel.
Kókusztejes gombaleves
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg fehér shimeji gomba
- 25 dkg barna shimeji gomba
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál morzsolt oregánó
- 1 teáskanál morzsolt bazsalikom
- 2 evőkanál gluténmentes szójaszósz
- 1 konzerv kókusztej (400 ml)
- só
- frissen őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
- 3-4 szál friss kakukkfű letépkedett levelei
A zöldségeket megtisztítjuk. A felhevített olajon megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymával még 1-2 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt félpuhára főzzük. Beletesszük a gombát és a szójaszószt, majd további 10 percig pároljuk. A kókusztejet is belekeverjük, és még 10 percig rotyogtatjuk a levest. Kakukkfűvel meghintve, forrón tálaljuk.
Gombás wellington
Elkészítési idő: 1 óra + hűtési idő
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg barna shimeji gomba
- 20 dkg hámozott, főtt gesztenye
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
- 1 csomag vegán készre nyújtott friss leveles tészta
- néhány csepp Exotic food csípős chiliszósz
- só
- őrölt bors
a kenéshez:
- 2 evőkanál Exotic Food édes chiliszósz
- 1/2 evőkanál víz
A gombát a tönkjénél szétválasztjuk, a felesleget levágjuk az aljáról. A gesztenyét durvára aprítjuk.
A felhevített olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. A fokhagymával kevergetjük még 1 percet, majd hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és addig sütjük, amíg meg nem puhul, és a leve el nem párolog. Levesszük a tűzről, belekeverjük a gesztenyét, a csípős chiliszószt, és hagyjuk kihűlni. A masszát a tészta szélességénél 5 cm-rel kisebb méretű hengerré formáljuk, szorosan fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát sütőpapírral borított tepsire terítjük. A zöldséges hengert az egyik szélére tesszük, és óvatosan a tésztába tekerjük-csomagoljuk úgy, hogy a vége az aljára essen. A széleket lenyomkodjuk, a tésztát megkenjük az édes chiliszósz és a víz keverékével. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. 10 percig pihentetjük, majd szeletekre vágva, melegen tálaljuk. Tetszőleges körettel kínáljuk.
Gyors kávés sütemény
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 evőkanál darált lenmag
- 12 evőkanál víz
- 10 evőkanál cukor vagy édesítőszer
- 12 evőkanál folyékony kókuszolaj
- 8 evőkanál rizstej
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 8 evőkanál főzött kávé Dallmayr Crema d’Oro kávéból
- 12 csapott evőkanál rizsliszt
- 2 csomag sütőpor
- 1 nagyobb csipet só
- 8 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
tálaláshoz:
- 1 gránátalma
A darált lenmaghoz keverjük a vizet, és addig hagyjuk állni, amíg a massza be nem kocsonyásodik. Ekkor hozzádolgozzuk a cukrot, az olajat, a rizstejet, a kávét, a vaníliát. Beleszórjuk a liszt, a só, a sütőpor, a kakaópor elegyét, és az egészet alaposan összekeverjük.
4 kisebb kerámiaedényt olajjal kikenünk, kettéosztva belekanalazzuk a tésztát, és a süteményt 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük – tűpróbával- ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Kistányérra borítjuk, kihűtjük, és gránátalmamagokkal díszítve tálaljuk.