Mentes édességek: divat vagy szükség?
Az orvostudomány az elmúlt években sokat fejlődött, így ma már sokkal pontosabb diagnózist tudnak felállítani.
Ennek köszönhetően a különböző típusú allergiákat, egyes anyagokra való érzékenységet ki tudják mutatni. Sajnos a környezetszennyezés hatására növekedett az egészségi kockázat. Amennyiben ilyen környezeti ártalom ér valakit, az orvosok esetenként ilyenkor különböző diétát (pl. gluténmentes-, tejmentes étkezés) ajánlanak.
Természetesen a számos alapanyagot száműző mentes étkezést sokan preventív céllal folytatják, amit nevezhetünk éppen úgy divathóbortnak, mint egészségtudatosabb életmódnak. Noha sokan megmosolyogják a (különböző alapanyagoktól) mentes csemegéket fogyasztókat, az ilyen módon elkészített sütemények is megállják a helyüket az üzletek polcain. Ugyanakkor az is tény, hogy a vajas-cukros édességekhez képest más ízvilágot képviselnek.