jégpohár készítés

Kápráztassa el vendégeit jégszobrokkal vagy jégpohárral!

A tél varázsa egészen az ünnepi asztalig elér. Az jégből készült csillogó dekorációk különleges hangulatot teremtenek. Amit a profi jégbárok és szállodaláncok nagyban kínálnak, kis kreatívitással és a megfelelő eszközökkel, a részletekre való ügyeléssel ön is megcsillogtathathat saját otthonában. Lepje meg vendégeidet egyedi jégdekorációkkal!

Azt, hogy mi mindent is lehet készíteni színtiszta jégből, már 1740-ben világossá vált, amikor az oroszországi Szentpéterváron építettek fel egy lélegzetelállító palotát, gigantikus méretű jégkockadarabokból Anna Ivanovna cárnő részére, ahol is az uralkodónő csillogó estélyeket adott. Ettől kezdve ez a hideg, áttetsző anyag megmozgatta a kreatív emberek fantáziáját. A jégfaragás művészete ma már a világ számos országában – Amerikán át Skandináviáig, Kelet-Európán át Kínáig számos kiállítás és verseny tárgyát képezi. Mindenütt vannak imponáló jégből készült szobrok és épületek. A jégfaragók kézi és elektromos jégvágó fűrészekkel, kalapácsokkal és reszelőkkel munkálják meg a hatalmas méretű jégtömböket, így hoznak belőlük létre finom alakzatokat. Ezeknek a kreációknak a jéhideg szépségét a megfelelő világítás emeli ki igazán.

Áttetsző látványosság

Ezek a csodálatos jeges kreációk már régóta megszokott részét képezik a gasztronómiának is. Főként Ázsiában számítanak népszerű látványosságnak a jeges dekorok a büféasztalokon vagy az ünnepi módon megterített asztalokon. A szállodák rendezvényeiket törékeny hattyúkkal, elegáns oszlopokkal, szívekkel, delfinekkel és sok más motívummal teszik még látványosabbá. Ez a jéggel való bűvölet legjobban a jégszállodákban teljesedik ki, ahol a vendégek kályhameleg hálózsakokba bújva töltik az éjszakát fagypont alatti hőmérsékletben. Az első ilyen hotelt 1989-ben építették a svéd Jukkasjärvi városában az északi sarkkörttől északra, és a szálloda azóta is minden évben december közepén megnyitja kapuit és nyitva is tart egészen áprilisig. A jégbárok melegebb klímájú országokban is nagyon divatosak. Itt természetesen a bútorok, a poharak és a dekorációk is jégből vannak, a vendégekre vastag dzsekit, bélelt csizmát és kesztyűt adnak, mielőtt azok elfogyaszthatják jól behűtött italaikat.

Hidegen a legjobb formában

Ha ön is szeretne ilyen fagyos hangulatot varázsolni az ünnepi asztalra, akkor ezt elég egyszerű eszközökkel meg is teheti. Egyes figurákhoz készen kapható műanyag vagy szilikon forma, ezekkel például kicsinyke lámpásokat készíthet, vagy saját maga is megpróbálkozhat a klasszikusnak számító hattyú motívummal. Desztillált vizet használjon, ha minél tisztább és áttetszőbb szobrocskákat szeretne készíteni. Miután megtöltötte a formákat vízzel, ügyeljen arra, hogy már ne nagyon mozgassa őket, mégpedig azért, hogy minél kevesebb légbuborék alakuljon ki a vízben. Az alapszabály az, hogy ne töltse túlságosan tele a formákat, mivel a víz kiterjeszkedik a fagyási folyamat során. Közönséges csapvíz használata esetén a jég több struktúrával fagy meg, és ennek is megvan a maga bája.

Míg a jégből készült állat vagy szívfigurák önmagukban is jól mutatnak, a lámpások, sőt még a poharak is ütősebben néznek ki színesen. Használjon olyan természtes anyakokat, mint a faágacskák, falevelek, füvek, virágok, bogáncsok, bogyósok vagy akár fűszernövények, ezek kiválóan alkalmasak a fagyasztásra. Bármilyen szépek is azonban ezek a jeges dekorációk, nagy hátulütőjük az, hogy hamar olvadni kezdenek szobahőmérsékleten, ezért mindig tálba helyezzük őket az asztalra, ez felfogja az elolvadt jeget.

TUDTA?

Az ázsiaiak jégimádata óriás skálán is megmutatkozik Harbin városában: télen ez a dél-kelet Kínában található város a jég és a hó világvárosává válik. Műalkotások és hatalmas méretű épületek jégből készült kópiái-köztük a Kínai Nagyfal közel 1000 méter hosszú jeges változata  várja a látogatókat abban a régióban, ahol a téli éjszakákon a hőmérséklet eléri a dermesztően jeges -40 °C fokot.

WHISKYS POHARAK JÉGBŐL

Ha tényleg jéghidegen szeretné szervírozni a rövid töményitalokat, akkor nincs más dolga, mint elkészíteni saját whiskys poharait – természetesen jégből!

Amire szüksége lesz:

  • Mélyedéses szilikon formák
  • Víz (ha lehet, szűrt)
  • Fűszernövények, ágacskák, stb.
  • Lapos edénykék a poharak alá

1. Töltse meg a szilikonformákat vízzel.
2. Tegye a fűszernövényeket és a természetes anyagokat a vízbe.
3. Helyezze a fagyasztóba a szilikonformákat, és haználat előtt kb. 10 perccel vegye csak ki onnan. Ekkor már könnyen kijönnek a szilikonból a jégpoharak.
4. Töltse bele a poharakba a szeszes italt és gyorsan fogyasszák is el, mert az alkohol hatására a jég még gyorsabban olvad!

Kapcsolódó termékek

Nescafé Dolce Gusto Cortado Espresso Macchiato

Teljes tejpor koffeinmentes azonnal oldódó kávéval

16 db 99,2 g

1699-

2200-

Epres ízesítésű csokoládé pasztilla

Csz.:123457

Tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aroma: vanília), Puffasztott rizs 11% [rizsliszt, cukor, malátakivonat (árpa), só, stabilizátor: E170i, növényi olaj: repce, emulgeálószer: szójalecitin], Aroma: eper, Tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 35%.

899-

1150-

Receptek

Diós gombóc gombamártással

Tovább

Krémsajtos terrine gesztenyével

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból