BOCUSE D’OR 2019. – És Te ismered a szabályokat?
Kedden ismét Pohner Ádámért és csapatáért izgulhatunk a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén.
Huszonnégy nemzet vesz részt idén a nagy megmérettetésen, Magyarországot Pohner Ádám és csapat képviseli.
A csapat:
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke
Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem sous-séfje
Csillag Richárd commis
Segal Viktor coach
A versenyt 32 évvel ezelőtt Paul Bocuse indította el. A verseny döntőjét minden második évben Lyonban rendezik meg. A szabályok a hosszú évek alatt változtak, most összeszedtük az idei legfontosabbakat:
„Tányér” fogás – Chartreuse tengergyümölcsivel:
- Minimum 50% ban zöldségeket kell tartalmaznia.
- A zöldségeket csak a METRO piacáról lehet bevinni és használni.
- Kötelező a Chartreuse t meg tölteni az adott kagylókkal és osztrigával.
- Minden csapat a következő mennyiségeket kapja: 32 db Szentjakab kagylót, 60 fekete kagylót, 60 db szívkagylót, 18 db osztrigát, 2 db 8 adagos „zöldség tortát” kell készíteni aminek átmérője min 20 cm kell lennie.
- 1 zöldség köretnek kötelezően meg kell jelennie e a kóstoló zsűri tányérján.
- 1 mártás is kötelező eleme kell hogy legyen, de azt külön szolgálja fel a Bocuse School of catering csapata.
- A köretet a versenyző és a commis tálalja míg a Chartreuse-t a coach vágja fel és szervírozza a tányérokra, amit a felszolgálók visznek ki a kóstoló zsűrinek.
Egyéb érdekes szabályok 2019 ben:
- Minimum 2 hónappal a verseny előtt sorsolással dől el az országok indulási sorrendje (nap és box) úgy hogy minden napon szerepel 5 versenyző Európából, 5 versenyző Ázsia és Amerika régióból, 1 Afrikából valamint 1 wild card induló.
- A főételhez idén nem lehet használni semminemű szarvasgombát, szarvasgomba olajat, de még illatosítani se lehet vele (pl: tojásokat).
- A Zsűri kiemelten figyeli hogy a hús ételnél hogyan és miként jelenik meg az országra jellemző íz, fűszerek, technikák, termékek.
Díjak:
Első helyezett – 20,000 euró + Bocuse d’Or trófea Christine DELESSERT munkája nyomán.
Második helyezett – 15.000 euró + Bocuse d’Or trófea Christine DELESSERT munkája nyomán.
Harmadik helyezett – 10.000 euró + Bocuse d’Or trófea Christine DELESSERT munkája nyomán.
Mindhárom helyezett automatikusan a Bocuse d’Or Akadémia tagjává válik.
METRO-összeállítás