vylyan bogyólé

A magyarok kedvenc újbora: a Vylyan Bogyólé

Ha még nem ismerős számodra a Vylyan bogyólé, két dolog garantált: miután megismered, azonnal meg akarod kóstolni, és miután megkóstoltad, szeretni fogod.

A franciaországi borkedvelők egyik legnagyobb ünnepe minden évben november harmadik csütörtökére esik: ez ugyanis a francia újbor, vagyis a Beaujolais (ejtsd: bozsolé) megjelenésének pontos dátuma, a szüret záróakkordja, az újbor hivatalos és megismételhetetlen ünnepe. Világszerte híres szokásról beszélünk, amely meglepő módon Japánban aratta a legnagyobb sikert. Itt szinte minden nagyobb városban ünneplik az újbor megjelenését – mögöttük a sorban nem sokkal lemaradva egyéb európai és amerikai nemzetek következnek. A bozsolé forgalmazásának körülményeit törvény szabályozza – évente körülbelül 50 millió litert adnak el belőle. Azok a palackok, amelyek november harmadik csütörtökén kiszállítása kerülnek, hétvégére már kellő bozsolé-lázba hozhatják a lelkes fogyasztókat. Jellemzői közé tartoznak a roppanós, zamatos, gyümölcsös, pirosbogyós aromák, alacsony tannin-tartalommal. Az erjesztés idejének rövidsége okán pedig a könnyű, friss lecsengés kedvelői sem lesznek csalódottak, ha a bozsolét választják.

A bozsolét, vagyis az újbort a szokásosnál sokkal rövidebb időn – 4-21 napon – keresztül érlelik, ez a fajta egyik sajátossága. A szőlőfürtöket hatalmas rozsdamentes acélkádakban természetes úton erjesztik, majd szén-dioxid köpeny alá helyezik. Az erjedés a szőlőfürt bogyóin belül indul be. Mindemellett az újbor eltarthatósága is csupán pár hét vagy hónap. A fent említett okok miatt a bozsolénak rendkívül sok kritikusa akad a nagyvilágban, vannak ugyanis olyanok, akik jellegtelen, könnyű, munka nélküli bornak titulálják, ám ne legyünk bizalmatlanok – egy gyümölcsös, friss bozsolé egész évben szívet melengető társunk lehet a vacsoraasztalnál. A bort hidegen érdemes fogyasztani: 11-15 celsius fokos hőmérsékleten érdemes felbontani. Könnyedsége okán remekül párosítható sajtokkal, csirkével, és a legkülönfélébb halételekkel is. Mindemellett a novemberi ünnepek apropóján Márton-napi fogásokhoz, libához, káposztához is előszeretettel ajánlják.

A Vylyan Pincészet minden évben megújuló lendülettel nyitja meg a szezont a hagyományos bogyólével, másnéven a villányi dűlők és lankák bozsoléjával. Az évjárat első bora a már fent említett francia Beaujolais Nouveau borkészítési tradícióinak lábnyomait követve készül, tökéletesedik. A bor magában a bogyóban születik és onnan kel életre, így a bogyólé egyszerre utal erre az elkészítési folyamatra, valamint hangzásában tiszteleg a francia bozsolé fogalma előtt is.

A 2017-es Vylyan Bogyólé a megszokottnál testesebb, kirobbanó pirosbogyós, gyümölcsös karakterét feketeribizlis ízjegyek tarkítják. A korty végén roppanó, zamatos, élénk felütéssel találkozhatunk, ami garantáltan jókedvre derít minden fogyasztót. Az idei bogyólé a Villányi borvidék Városhegy-dűlőjéről származik. A bor 85%-ban Zweigelt és 15%-os arányban Portugieser szőlőfajtákból készült.

Külön érdekesség, hogy a Vylyan Pincészet a kortárs művészeteket és a kezdő művészeket is támogatja: a villányi bozsolé minden egyes évjáratban újabbnál újabb, trendibbnél trendibb címkékkel kerül a polcokra. Mindemellett 2017-től nem csupán a Pécs környéki, hanem minden Magyarországon található tervezőgrafika szakos hallgató nevezhet a pályázatra, amelyek közül kiválasztásra kerül a legjobb címke – ez díszítheti végül az általunk is megvásárolható bogyólé palackját.

Kapcsolódó termékek

Univer ketchup

E-szám mentes, Adalékanyagokat nem tartalmaz

750g

649-

825-

Szent Gaál Szekszárd Rózsája száraz rosé bor

Egy könnyed, üde rosé cuvée bor a Szekszárdi Borvidékről. Jellegzetes, piros gyümölcsökre, eperre emlékeztető illatával, zamatával, élénk savtartalmával kellemesen frissítő.

750ml

1090-

1400-

Kotányi forralt bor fűszerkeverék

A fahéj, vanília, szegfűszeg és gyömbér kellemes aromái meghitt melegséget árasztanak. Nemcsak forralt borhoz ajánljuk, a Kotányi Forralt bor fűszerkeverék kiváló ízesítője lehet a forró almalének a hideg napokon.

35g

299-

380-

Piros szőlő

Piros szőlő lédig

480-

610-

Mogyoróvaj

Pörkölt földimogyoró (94%), Stabilizátor (zsírsavak mono- és digliceridjei), Nádcukor, Földimogyoró olaj (1%), Tengeri só.

450g

1025-

1350-

Torras Stevia mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül

Csz.:123456

A termék édesítőszert és természetes cukrot tartalmaz, A termék diabetikus és gluténmentes étrendbe beilleszthető.

Mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel (maltitollal, sztíviával).

350g

1149-

1460-

Holland kakaópor

Csz.:123455

Holland kakaópor 20-22% kakaóvaj tartalommal süteményekhez.

Származási ország – Hollandia

250 g

499-

640-

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból