Borválasztás az ünnepi menühöz
Ha sok energiát fektettünk az ünnepi vacsora megkomponálásába, ne spóroljuk meg a borválasztásra szánt időt sem! A sikeres étel-ital kombinációkért hálásak lesznek az ízlelőbimbóink, de csak akkor, ha betartjuk a párosítás alapszabályait.
A legfontosabb előírás, hogy a felszolgált fogások és a borok minősége összhangban legyen. Ha első osztályú alapanyagokból készítünk többfogásos vacsorát, akkor minőségi bort kell felszolgálnunk hozzá, hogy az étkezés méltó legyen az ünnepi alkalomhoz. Ínyenc vendégeink el is várják, hogy jó ételhez jó bort kapjanak. Amikor az egyes fogásokhoz választunk bort, tanulmányozzuk a receptet – bár van néhány alapszabály (például marhahúshoz vörösbor illik). Egy igazán figyelmes vendéglátó ennél tovább megy, és a konkrét ételhez választ bort, hogy a borokhoz értő vendégeit is lenyűgözze.
Kivételes ízélmény – A METRO INSPIRATION munkatársai öt-öt bort választottak ki a következő ünnepi ételekhez:
Sertéshúshoz:
- Beaujolais Cru
- Újvilági chardonnay
- Német pinot noir
- Kaliforniai zinfandel
Marhahúshoz:
- Ausztrál shiraz
- Piemonti barolo
- Bordeaux-i cabernet sauvignon
- Burgundi pinot noir
Szárnyashoz:
- Ribera del Duero-i tempranillo
- Bordeaux-i merlot
- Burgenlandi kékfrankos
Halhoz:
- Német rajnai rizling
- Loire-völgyi sauvignon blanc
- Dél-afrikai chenin blanc
- Rias Baixas-i albariño
Desszerthez:
- Elzászi tramini, likőrborok, borpárlatok, törkölypárlatok
Tipp: Hogy semmi se ronthassa el a borok élvezetét, semleges ízű vizet tegyünk az asztalra. Az igazi borszakértők a vizet is a borhoz párosítják: savas borhoz szénsavmentes vizet isznak, egy fiatal, vékony savú tétel viszont jobban érzi magát a buborékos víz társaságában.