Az északi vizek leopárdja: a pettyes farkashal

A pettyes farkashal a tengeri halak azon nemzedékébe tartozik, amely két alfajra osztható: az egyikük a pásztás farkashal (anarrhichas lupus), másik fajtájuk pedig a cikk által is részleteiben taglalt pettyes farkashal (anarhichas minor).

Mindkettő a mélytengeri halak csoportját erősíti, és a bőrük mellett különösen jellegzetes az egymás mögött több sorban elhelyezkedő, hegyes, kúpos fogakkal ellátott széles szájuk, innen ered a farkashal elnevezés. A fogak egészen a garatig hátra húzódnak, biztosítva ezzel a kellően rémisztő összhatást. A legtöbb esetben az északi félgömb területén találhatjuk meg őket, ezen belül is a sarkkörökhöz közeli pólusokon. Oroszország partjaitól kezdve Skócián és Izlandon át egészen Grönlandig fellelhetőek, de Kanada és a skandináv térség – Dánia, Norvégia, Finnország – környékén is gyakran előfordulnak.

A pettyes farkashal másik közkedvelt elnevezése a leopárdhal, utalva ezzel foltozott külsejére, amelyből előszeretettel készítenek táskákat, pénztárcákat és egyéb kiegészítőket. Példányainak rohamos csökkenésének okán Kanadában jó ideje védett állattá nyilvánították őket.

A pettyes farkashal testfelépítését tekintve nyúlánk, izmos alakkal rendelkezik, testéhez mérten feje kifejezetten hangsúlyos. Bőre fényes, szürkésbarna színű, amelyet elszórtan leopárd mintára emlékeztető foltok tarkítanak – innen az elnevezés és a jellegzetes külső. A pettyes farkashal eddig mért legnagyobb példánya meghaladta a 180 centiméteres hosszt és a 23 kilogrammot. Különösen kedveli a hűvösebb, part menti szakaszoktól távolabb eső vizeket – előfordulása a -1 és 5 celsius fok közötti vizekben jelentős, legalább 50 méteres mélységben, de akár 200 méteren is szép példányokra bukkanhatunk. Főként a sötét, mélyen fekvő sziklahasadékokba szeretnek behúzódni és innen leselkednek zsákmányukra: a pettyes farkashal elsődleges táplálékát kagylók, rákok, apróbb tengeri halak jelentik. Nem egy esetben a sziklákra tapadt mélytengeri élőlényeket tépik le és fogyasztják el. A pettyes farkashal hét éves korában minősíthető teljesen fejlettnek, de egészen huszonegy éves korukig is elélhetnek. Legközelebbi rokona az atlanti farkashal, amely szintén jellegzetes, hegyes fogakkal tarkított szájáról kapta elnevezését.

A túlhalászás különösen nagy veszélyt jelent a pettyes farkashal stabil állományát illetően, így sok esetben tenyésztik, nem csupán a vadon élő hordákat sarcolják. Csökkenő állománya érezhető az árán is, de ez ne riasszon el senkit. Kereskedelmi forgalomba filé vagy egész formátumban kerül. Húsa omlós, fehér, a csontról könnyen leválasztható, csalódásra semmiképp sem adhat okot. Különösen ízletes fogást készíthetünk belőle, ha hagyományos sókéregben sütjük, citrommal megbolondítva tálaljuk, de egészen különleges csemege fehérborral, kakukkfűvel és mirtuszlevelekkel körítve is. A tradicionális vajas-citromos és a kissé egzotikusabb mirtuszleveles elkészítés mellett a pettyes farkashal filéje rendkívüli élményt nyújt, amennyiben egy fokhagymás-tejszínes, petrezselyem levelekkel elkevert mártást is készítünk hozzá. Ebben az esetben burgonyával vagy spárgával is bátran szervírozhatjuk. A pettyes farkashalat a fogyókúrázók álomalapanyagként is felhasználhatják, ügyeljenek azonban arra, hogy ebben az esetben a halfilét kizárólag salátával vagy enyhén fűszerezett párolt zöldségkörettel tálalják, másképp oda a hatékonyság.

 

Kapcsolódó termékek

Nescafé Dolce Gusto Cortado Espresso Macchiato

Teljes tejpor koffeinmentes azonnal oldódó kávéval

16 db 99,2 g

1699-

2200-

Epres ízesítésű csokoládé pasztilla

Csz.:123457

Tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aroma: vanília), Puffasztott rizs 11% [rizsliszt, cukor, malátakivonat (árpa), só, stabilizátor: E170i, növényi olaj: repce, emulgeálószer: szójalecitin], Aroma: eper, Tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 35%.

899-

1150-

Receptek

Diós gombóc gombamártással

Tovább

Krémsajtos terrine gesztenyével

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból