5 frissítő ital a forró nyári fesztiválozós napokra
Itt a nyár, már javában benne vagyunk. Jönnek az ilyenkor megszokott egyre melegebb nappalok és a kis enyhülést hozó éjjelek. Ja és persze a jobbnál jobb fesztiválok! Idén még vár ránk a nyár egyik legnagyobb bulija, a SZIGET Fesztivál! Mi pedig úgy gondoltuk, hogy ezekre az igazán forró (más)napokra ajánlunk nektek néhány frissítő italt, hogy a légkondi mellett ne csak kívülről, de belülről is hűtsük és hidratáljuk magunkat! Ugyanis igen, lesznek itt még forró napok.
- Uborkás víz
Bizonyára sokan hallottatok már arról, hogy a napot egy pohár citromos vízzel érdemes indítani. Nos, ez egy ahhoz hasonló ital, ugyanis az uborka egy igen egészséges zöldség, mely vízbe áztatva frissítő, egészséges és ízlés kérdése, de akár még finom is lehet. Az uborka gazdag A, C és B6 vitaminokban, ugyanakkor folsavat is tartalmaz. Ne feledjük, nagyon jó hidratáló, ajánlott!
- 1 db közepes uborka fél cm-es szeletekre vágva
- 2 l víz
- Agua Fresca
Ez a népszerű mexikói ital egyesíti a vizet a kedvenc gyümölcsöddel. Ha egy kis délutáni pihenésre vágysz a fesztiválok koncertjei előtt.
- 1 l friss hideg víz
- 0,5 l a kedvenc gyümölcsödből (mi például bogyós gyümölcsökkel imádjuk)
- Valamilyen édesítőszer ízlés szerint (például sztívia)
- 2 teáskanál frissen facsart limelé
- Lime cikkek
Először tegyük a vizet és gyümölcsöt a turmixgépbe és turmixoljuk le. Az eredményt szűrjük le, távolítsuk el belőle a szilárd részeket. Majd adjuk hozzá a lime levet és az édesítőszert, végül díszítsük a lime cikkekkel. Nincs más hátra, mint egészségünkre!
- Jeges Rooibos menta tea
A rooibos tea tele van olyan dolgokkal, mint antioxidánsok vagy épp flavonoidok. Ezek nagyon jót tesznek a bőrnek és lassítják az öregedést. Egy kis jéggel, citrommal és mentával egy tökéletes frissítő és egyben méregtelenítő nyári ital. Bizony, méregtelenít egy hosszú este után!
- 6 filter rooibos tea
- 1 citrom felszeletelve
- Néhány friss mentalevél
- Édesítőszer ízlés szerint
- 3,5 l forrásban lévő víz
Öntsük rá a forró vizet a teafilterekre, citromra és mentalevelekre, majd hagyjuk ázni. Néha keverjük meg és hagyjuk kihűlni. Vegyük ki a filtereket, öntsük kancsóba és tegyük hűtőbe. Lehűtve, vagy egy is jéggel kínáljuk.
- Bazsalikomos limonádé
A citrom tele van C vitaminnal és olyan anyagokkal, melyek elősegítik a szervezet lúgosítását, míg a bazsalikom az ital frissességét adja. Mindannyian tudjuk, hogy egy limonádé milyen jól tud esni egy meleg napon.
- 1 dl frissen facsart citrom leve
- 9 dl hideg víz
- 1 bögrényi friss bazsalikom levél
- Édesítőszer ízlés szerint
A bazsalikomot szórjuk a kancsó aljára majd picit nyomkodjuk meg, hogy a levelei finoman megtörjenek, így szabadulnak ki a zamatok. A vizet és citromlevet keverjük össze, majd öntsük a bazsalikom levelekre. Ízlés szerint édesítsük, majd jégre öntve tálaljuk.
- Korianderes-jalapenos limonádé
A koriander tele van antioxidánsokkal és jól méregtelenít, míg a jalapeno segíti az anyagcserét. A C-vitamin adagért a lime lesz a felelős.
- 1 l hideg víz
- 1 bögrényi friss koriander megmosva és feldarabolva
- 2 nagyobb jalapeno paprika feldarabolva, magjait és ereit eltávolítjuk
- 3 dl frissen facsart lime lé
- Édesítőszer ízlés szerint
- Lime cikkek dekoráláshoz
Öntsd a vizet a korianderre és a jalapenora. 30 percig szobahőmérsékleten hagyjuk ázni, majd fedjük le és 3-4 órán keresztül tegyük hűtőbe. Utána adjuk hozzá a lime levet és alaposan keverjük össze, majd jöhet az édesítőszer ízlés szerint. Jégre öntve és lime cikkekkel szervírozzuk.