Szívet melengető meditterrán álom: a narancs
Mivel nem igényel különösebb bemutatást, így rögtön bele is vágunk a közepébe: a narancs a citrusfélék alcsaládjába tartozó mediterrán-szubtrópusi gyümölcs. Héjának, vagyis „flavedójának”- ahogyan a kereskedelemben is nevezik – felhasználása rendkívül sokrétű: ez a narancssárga réteg keserűanyagot, különféle illóolajokat, karotinoidot és narancssavat tartalmaz. Ebből a rétegből fűszert is készítenek, amely különösen nagy népszerűségnek örvend. A […]
Mivel nem igényel különösebb bemutatást, így rögtön bele is vágunk a közepébe: a narancs a citrusfélék alcsaládjába tartozó mediterrán-szubtrópusi gyümölcs.
Héjának, vagyis „flavedójának”- ahogyan a kereskedelemben is nevezik – felhasználása rendkívül sokrétű: ez a narancssárga réteg keserűanyagot, különféle illóolajokat, karotinoidot és narancssavat tartalmaz. Ebből a rétegből fűszert is készítenek, amely különösen nagy népszerűségnek örvend. A héj belsőbb, fehér rétegét „albedónak” nevezik. Mivel édes narancsról beszélünk, ez a gyümölcs nem összekeverendő a keserű naranccsal, amely a pomelo és a mandarin keresztezéséből született.
A narancs kisebb termetű, maximum nyolc méter magas, alacsonyan szerteágazó, gömbölyű keresztmetszetű fán terem. Levelei az ágakon elszórtan helyezkednek el, aromásak, mindemelett virága is erős illatú: rengeteg apró, fehér színű virágot növeszt, amely esetenként fürtökben helyezkedik el a növényen. Alapvetően a mediterrán éghajlatot kedveli, de a trópusi övezetben is termeszthető úgy kétezer méteres magasságig.
A narancs pozitív élettani hatásairól kis túlzással akár több száz oldalt is teleírhatnánk: ez a gyümölcs egyszerű cukrokat tartalmaz – szemben a sokak által közkedvelt banánnal – mindemellett rendkívül alacsony a glikémiás indexe, vagyis nem kell aggódnod az általa bevitt cukrok és így az elhízás miatt sem. A narancs tele van rostokkal és antioxidánsokkal, így rendkívül hasznos a koleszterinszint csökkentésére is – fogyasszuk inkább étkezés előtt, mert utána egyéb emésztési folyamatokkal szövetkezve nem a kívánt hatást érheti el. A narancs alapállapotában savas gyümölcs, de a benne lévő rengeteg lúgos ásványi anyag segít a szervezeted ideális pH-értékének fenntartásában, a húsában megtalálható C-vitamin mennyiség hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez és jelentősen csökkenti a betegségek megjelenésének kockázatát. Mindazonáltal a narancs A- és B-vitaminokat is igen nagy mennyiségben tartalmaz, amely segítséget nyújthat a látás egészségének és az emésztés megfelelő működésének fenntartásában egyaránt. A narancs enyhén kesernyés fehér színű belső héját, ha csak lehet, fogyasszuk bizalommal, ugyanis ezek a fehér rostok segítenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának elkerülésében.
A narancs lélekre gyakorolt hatása sem utolsó a sorban: vegyünk egy teljesen hétköznapi aromamécsest, tölstünk bele egy kis vizet és csöpögtessünk bele narancs illatú illóolajat – a közvetlen környezetünket betöltő illatorgia simogatni fogja a lelkünket, mindemellett pár perc alatt igazi karácsonyi hangulatot varázsol bármelyik otthonba. Ha a kulináris élvezeteknek szeretnénk hódolni, egészen biztosan találunk az ízlésünknek megfelelő narancsos receptet: használjunk kandírozott narancshéjat a sütemények ízesítésére, tálalunk a húsokat házi narancslekvárral. Egy kiváló sütőtökkrém- vagy édesburgonya leveshez is egyaránt passzol ez a déli gyümölcs. Ízletes receptjeinkért kattintson IDE!
Mindemellett egy kiadós reggeli mindenkori méltó résztvevője lehet a mimóza koktél: vagyis egy kis száraz pezsgővel elkevert frissen facsart narancslé.
Mivel a narancs egyaránt kitűnő társ az egészségben, betegségben, konyhában, aromamécsesben, testben és lélekben, így régóta tartó töretlen népszerűsége elvitathatatlan – legyünk előrelátóak és magunk, valamint a család kedvéért mindig tartsunk a hűtőnkben, vagy az asztalunkon pár darabot.