fogas

Fekete-fehér, fogas-süllő

A horgász nemzetség egyik legnépszerűbb hala a fogas, amelyet másnéven süllőként is szokás emlegetni. Ismerje meg még jobban!

A fogas és a süllő elnevezések közötti különbség csupán a méretből fakad: a kisebb, másfél-két kilogramm súly alatti példányokat süllőnek, míg a testesebb, súlyosabb, ötven-hatvan centi hosszú, és az akár tíz kilogrammot is elérő példányokat fogasnak nevezi a köznyelv. Kuriózum-számba megy, amikor egy-egy tíz kilogramm feletti süllővel találkozunk: ezeket a halakat a szakmában csak „fogaskirályként” emlegetik. Testalkata erősen nyújtott, kissé lapos, nyomott formájú. Rengeteg apró, erős foggal rendelkezik. Pikkelyei alapvetően zöldes-szürkés árnyalatokban pompáznak, melyet néhol sötétebb tónusú harántsávok szakítanak meg. A balatoni fogast gyönyörű, ezüstös pikkelyei miatt könnyedén felismerhetjük. A fajta érdekessége, hogy egészen a tizennyolcadik századig úgy tartotta a közvélemény, hogy a fogassüllő a csuka és a sügér keverékének számít, így azt csak csukasügérnek nevezték.

A fogas a sügérfélék családjába tartozó ragadozóhal, amely egyaránt előfordul a nagyobb tavakban és folyókban is, valamint igen jól alkalmazkodó fajtaként tartják számon: az őt körülvevő vizekben található sómennyiségre nem különösebben érzékeny, így egyaránt találkozhatunk vele édesvízi tavakban és tengerközeli folyótorkolatokban is. A jó oxigénellátás kimagasló fontosságú a számára, így különösen kedveli az örvényeket, közepesen heves áramlatokat, zavarosabb vizeket; itt könnyebb is őket horogra fogni. Ez az alapvetően Európában őshonos halfajta Nagy-Britanniából és az azt övező szigetek környékéről származik, és Magyarországon keresztül egészen Oroszországig megtalálható, szerte Kelet-Európában. Érdekes módon a mediterrán vidékeken történő előfordulása nem jellemző. Hazánkban gazdasági jelentősége sem elhanyagolható: a híres balatoni fogasfilé népszerűsége napjainkig töretlen.

A fogast főként sütve, roston elkészítve érdemes tálalni, azonban rendkívül fontos odafigyelni arra, hogy a süllő alapvetően szálkás hal, így ezt a mozdulatsort semmiképp se felejtsük ki, ha hozzálátunk az elkészítéséhez. A süllő bőre általában vékony és fényes, sütve semmilyen negatív mellékízt nem hordoz, bártran fogyaszthatjuk. A fogast szervírozhatjuk fokhagymás-vajas öntettel, de az ínyencek akár be is panírozhatják: egy kellemes mandulás, vagy egyéb magokkal elkevert zsemlemorzsa is remek választás lehet. A diétás kedvükben lévők se csüggedjenek, nem csak a panír és a fűszervaj áll jól a süllőnek: roston is remek, kalóriabarát főfogást készíthetünk belőle: egy kis hozzáadott zsálya, citromlé, párolt zöldségköret vagy sampinyongomba egyaránt hozzásegíthet minket a vágyott álomalakhoz.

Ne feledkezzünk meg azonban a rohamos léptekkel közeledő karácsonyi lakomáról se! A fogassüllő ebben az esetben is ideális választás lehet. Ugyanehhez a témához kapcsolódva kézenfekvő lenne a gondolat, hogy fogasból készítsünk halászlevet, ám erről az ötletről gyorsan le kell tennünk: egyrészt a süllő húsa ehhez túl finom és értékes, másrészt az alaplé elkészítéséhez is kevésbé alkalmas. A híres-neves, ezüstös színekben pompázó balatoni fogast citromkarikával találják, köretként pedig általában tepsis burgonyát ajánlanak hozzá. A fogast társíthatjuk egy pohár könnyed fehérborral, friss paradicsomsalátával és máris egy nem hétköznapi, örökre szóló kulináris élményben lehet részünk.

Ínycsiklandozó halas receptekért kattintson IDE!

Kapcsolódó termékek

Nescafé Dolce Gusto Cortado Espresso Macchiato

Teljes tejpor koffeinmentes azonnal oldódó kávéval

16 db 99,2 g

1699-

2200-

Epres ízesítésű csokoládé pasztilla

Csz.:123457

Tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aroma: vanília), Puffasztott rizs 11% [rizsliszt, cukor, malátakivonat (árpa), só, stabilizátor: E170i, növényi olaj: repce, emulgeálószer: szójalecitin], Aroma: eper, Tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 35%.

899-

1150-

Receptek

Diós gombóc gombamártással

Tovább

Krémsajtos terrine gesztenyével

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból