Hozzávalók

A szármához 

  • 300 g ecetes vagy friss szőlőlevél 
  • 2 fej METRO Chef vöröshagyma 
  • 1 METRO Chef sárgarépa 
  • 150 g METRO Chef paradicsompüré 
  • 500 ml víz 

 

A töltelékhez 

  • 1 fej METRO Chef vöröshagyma 
  • 300 g zsíros darált hús (lehetőleg borjúhús) 
  • 150 g METRO Chef rizs 
  • 30 g pirospaprika krém 
  • 50 g METRO Chef paradicsom­püré  
  • Fél csokor METRO Chef petrezselyem 
  • 20 g szárított menta 
  • 15 g METRO Chef só 
  • 15 g METRO Chef kömény 
  • 20 ml víz 
  • 2 báránylábszár 
  • 120 g Aro egész, hámozott paradicsom 
Elkészítési idő 45 perc
Adag 6 személyre

SZÁRMA

Érezze Anatólia ízét! 

A szárma egy nagyon fontos és gyakori étel a török konyhában, leginkább különleges eseményekre, ünnepekkor, esküvőkre készítik. Ettől függetlenül alapvető étel, mely az otthoni asztalokra is gyakran kerül. A „szárma” valójában egy elkészítési mód, a főzés csomagolási folyamata. Számos csomagolási anyag létezik – készíthető káposztával, szőlőlevéllel, mángolddal. Ha melegen szeretnénk tálalni, főzhetjük hússal, ha pedig hidegen, akkor olívaolajjal, hús nélkül kell elkészíteni. 

 

  1. Forraljuk a szőlőleveleket nagyjából 5 percig, majd tegyük őket félre, hogy kihűljenek. Ha a leveleken szár van, vágjuk le azokat a levél aljánál. Töltelék: vágjuk finomra a hagymát és a petrezselymet. Egy edényben keverjük össze a húst, a krémeket, a rizst, a hagymát, a fűszereket, a sót és a vizet. Fordítsuk a levél belső (eres rész) oldalát felfelé, és terítsük ki mindet az asztalra. Egy evőkanál segítségével tegyük a tölteléket a levelek közepébe. 
  2. Tekerjük fel a leveleket, először az oldalaknál, majd az aljánál. Folytassuk a levelek megtöltését, amíg el nem fogy a töltelék. Tegyük a báránylábszárakat a felszeletelt hagymával és a répával egy nagy fazék aljára. Tegyünk néhány levelet a húsra, majd helyezzük a tekercseket a levelekre. Szorosan tegyük őket egymás mellé, hogy elkerüljük a töltelék szivárgását. Fedjük le a szármákat újabb levelekkel. 
  3. Keverjük el a paradicsompürét vízzel, öntsük rá a szármákra, amíg el nem fedi a tetején levő leveleket. Tegyünk egy tányért a tekercsek tetejére, és főzzük nagyjából 40 percig. Tálaljuk melegen, tetszés szerint akár joghurttal is. 

 

Receptek

FENYŐMAGOS, GORGONZOLÁS TAGLIATELLE

Tovább

UKRÁN BORSCS

Tovább

SAVANYÚ­KÁPOSZTA-LEVES

Tovább

DJERDAP SÜGÉR

Tovább

Bacalhau confitado

Tovább

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

MUGHLAI GYÖMBÉRES CSIRKE

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból