Hozzávalók
A leveles tésztához
A töltelékhez
Banitsa
A hagyományos harapnivaló sok bolgár számára.
A banitsa a leghagyományosabb sütemény az országban, sok bolgár számára ez jelenti a reggelit. A banitsa klasszikus receptje bolgár fehérsajt-töltelékkel készül.
Más változatai is ismertek, például tölthetjük hagymával, káposztával, spenóttal, gombával, sütőtökkel, almával, dióval vagy éppen hússal is. Ezek a finomságok országszerte megvásárolhatók a pékségekben. Fogyaszthatók hidegen és melegen, a nap bármely szakában. Sok gasztronómiai fesztiválon találkozhatunk különféle stílusú banitsákkal. A helyi közösségek nem meglepő módon mindig a saját banitsájukat tartják a legjobbnak.
1. Készítsünk ruganyos tésztát a lisztből, a tojásokból és a sóból, majd osszuk egyenlő részekre.
2. Egyesével gyúrjuk át a darabokat, és formáljunk tésztagolyókat. Helyezzük a golyókat egy mély tálba, hintsük meg némi liszttel, és lapítsuk ki őket, majd kenjük be a darabokat étolajjal. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni fél órát.
3. Készítsük el a tölteléket a tojásokból, a reszelt sajtból és a joghurtból. Nyújtsunk ki minden kis tésztadarabot egy-egy leveles tészta réteggé és hintsük meg a töltelék egy részével.
4. Süssük a banitsákat sütőben 160-170°C-on 35-40 percig.
5. Tálaláskor az ételt körbeönthetjük egy pohár hideg Ayrannal (vízzel higított joghurt meghintve egy csipetnyi sóval).
Iratkozz fel a hírlevélre!
Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.Igényelj METRO kártyát
A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.metro.hu
Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.
Meríts ötleteket friss katalógusainkból