Buggyantott tojás
Erre lesz szüksége: tojás, világos színű ecet, egy nagy lábas, merőkanál, szűrőkanál
- Tegyünk oda forrni egy lábas vizet. Öntsünk bele literenként egy teáskanálnyi ecetet (a tojásfehérje ennek hatására könnyebben szilárdul meg). Sót ne szórjunk a vízbe, ez ugyanis akadályozná a tojás kicsapódását.
- Vegyük le a lángot, hogy a víz lehűljön 70-80°C-ra. Egy kanállal kavarjuk addig a vizet, amíg örvényt keltünk benne. Erre azért van szükség, hogy a tojásfehérje körbevegye a sárgáját.
- Törjük fel a tojást egy pohárba vagy egy merőkanálba, és óvatosan csúsztassuk az örvény közepére. Mindig egyenként buggyantsuk a tojásokat. Egy tojás elkészüléséhez három-öt perc kell, attól függően, hogy mennyire keményen szeretjük.
- szűrőkanállal óvatosan emeljük ki a tojást a vízből, és hagyjuk megszáradni. A tökéletes látvány érdekében az egyenetlenségeket levághatjuk egy késsel. Ezután gyorsan szolgáljuk fel, mert a buggyantott tojás nagyon hamar kihűl.