Lazacvariációk
Mivel a lazac a hideg, tiszta és oxigénben gazdag vizet szereti, a legtöbb példány az északi tengerekből kerül az asztalunkra. Óriási haltenyészetekben szaporítják Skócia és Írország partjainál, valamint a norvég fjordokban. A hal folyamatosan hideg, erőteljes áramlatokban úszkál élete során, ezért húsa feszes és alacsony zsírtartalmú lesz.
Falatkák az ünnepi svédasztalra
A páratlanul finom lazachús már ragyogó színével is kivételes kulináris élmény ígéretét hordozza. A legtöbbet akkor hozzuk ki belőle, ha többféle variációban, apró falatkák formájában tálaljuk fel.
A lazac nem véletlenül lett a legnépszerűbb halak egyike. Húsából nap mint nap szakácsok ezrei álmodnak kreatív ételkölteményeket, változatos elkészítési módjainak csak a képzelet szab határt. Feldolgozhatjuk nyersen, kisüthetjük, grillezhetjük, párolhatjuk, buggyanthatjuk, vagy akár be is
főzhetjük a lazacot. Annyi lehetőség van, hogy véteklenne csak egyet-kettőt kipróbálni ezek közül – jobban járunk, ha végigkóstoljuk valamennyi variációt. Engedje szabadjára a képzeletét, és lepje meg a vendégeit olyan harapnivalóval, amit nem felejtenek el egyhamar.
Kivételesen ízletes
A lazacot elsősorban étvágygerjesztő színe teszi nélkülözhetetlen alapanyaggá azok számára, akiknek fontos a dekoratív tálalás. Ez az oka annak, hogy a profi szakácsok előszeretettel készítenek a húsából ízléses falatkákat svédasztalokra – az élénkrózsaszín finomságoknak kevesen tudnak ellenállni. A lazac az étrendjének köszönheti különleges színárnyalatát: minél több apró rák kerül a táplálékába, annál intenzívebb lesz húsának jellegzetes színe. Népszerűsége azonban nem csak ennek köszönhető: íze is elsőrangú, ráadásul gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint A, B és D vitaminokban, vagyis rendkívül magas a tápértéke is.
Tudta?
A skandináv országokban már évszázadokkal ezelőtt só és cukor keverékével tartósították a lazachúst.
Ez a keverék kiszívja a vizet a húsból, és gondoskodik az intenzív íz kialakulásáról, amit kapor, bors és citrom hozzáadásával lehet még jobban hangsúlyozni.
APRÓ FALATOK – HATALMAS ÍZEK
Ha ínyencségeket szeretnénk varázsolni a lazacfiléből, nem könnyű eldönteni, hogy a számtalan lehetőség közül melyiket válasszuk. A friss lazachúst ráhúzhatjuk pálcikákra vagy kisüthetjük lisztbe forgatás után olajban, de apró csészékben tálalt burgonya- vagy zsázsaleveshez is adhatjuk. Ha szójaszósszal vagy szezámmaggal dolgozzuk fel, ázsiai hangulatot varázsolhatunk a tányérra. A lazacbefőtt és a füstölt lazac jól illik a túróhoz palacsintatöltelékként. Ugyancsak kitűnően egészíti ki a zöldfűszerrel kevert túrót, de népszerű rántotta és friss zöldségek mellé is.
A nyers lazacból látványos szusi vagy carpaccio készíthető, de hasonlóan étvágygerjesztőek a lazactatár különböző változatai is. Ez utóbbi feldolgozási móddal szinte minden alapanyagból csábító snackeket készíthetünk. A lazactatár kenyérszeletkékre kenve ropogós rákszirmokkal vagy apró süteménykosárkákban, cikórialevelek között vagy pohárban tálalt tormakrémmel is páratlan ízélményt nyújt, de avokádóval és uborkával is finom. A zsázsa és a kapor nemcsak ízében, hanem színében is csodás kiegészítője a fogásnak.
Bereznay Tamás tippje!
Ha vékony szeletekre akarja felvágni a nyers lazacot, fagyassza le a filét addig, amíg már nem horpad be ujjnyomásra. Így késsel és géppel is tökéletesen és tisztán szeletelhető lesz a hal.