Húsos karácsonyi menüsor

Karácsonyi menük #4 – Húsos karácsonyi menüsor

Igazi húsimádók számára egy igazi húsos ünnepi menüsor.

Marhahúsos-kecskesajtos carpaccio

Elkészítési idő: 15 perc + a mélyhűtött hús felengedése

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg gyorsfagyasztott marha carpaccio hús (Gourmet 2. oldal)
  • 5 dkg Eisberg rukkola (Gourmet 5. oldal)
  • 10 dkg Garabonciás érlelt kecskesajt (Gourmet 8. oldal)
  • 1 dl olívaolaj
  • 1/2 citrom leve (4. oldal)
  • frissen őrölt színes bors

A húst hűtőben kiengedjük.

Lapos, kör alakú tálra szórjuk a rukkolát, rásorakoztatjuk a carpaccio húst, rászórjuk a darabolt sajtot.

Tálalás előtt az olajat, a citromlevet, a sót és a borsot kisebb csavaros üvegben alaposan összerázzuk, és a carpacciót meglocsoljuk vele. Azonnal tálaljuk.

Gyöngyösleves

Elkészítési idő: kb. 3,5 óra + a hús felengedése

Hozzávalók 4-6 személyre

  • gyorsfagyasztott, tisztított gyöngytyúk (Gourmet 2. oldal)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • paprika (4. oldal)
  • cherry szilvaparadicsom (Gourmet 5. oldal)
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 nagyobb szál zellerzöld
  • 1 teáskanál szemes bors
  • 3 szem borókabogyó
  • 3–4 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zellergumó
  • 10 dkg levestészta

A felengedett gyöngytyúkot alaposan megmossuk, szétbontjuk, az esetleges tollakat, pihéket leszedjük róla. Lábosban annyi hideg vizet engedünk rá, amennyi bőven ellepi, és feltesszük főni. Amikor felforrt, sózzuk, beletesszük a megtisztított vörös- és fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot, a borsot, a borókabogyót és az összekötözött zöldfűszereket. Nagyon lassú tűzön rotyogtatjuk a levest. A félig megpuhult húshoz adjuk a tisztított zöldségeket, és gyöngyözve főzzük tovább.

Közben enyhén sós vízben kifőzzük a levestésztát.

Amikor a tyúk teljesen puhára főtt, a húst és a zöldségeket kiemeljük a levesből, a levét leszűrjük.

A gyöngyöslevest forrón, a leszűrt tésztával tálaljuk. A zöldségeket és a húst külön tálakban kínáljuk mellé.

Borjúhátszín almás lilahagyma-csatnival és burgonyakrokettel

Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg Metro Chef friss borjúhátszín (Gourmet 3. oldal)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 teáskanál színes bors
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 2-3 szem szegfűbors

a csatnihoz:

  • 50 dkg lila hagyma (4. oldal)
  • 1 dl Günzer Tamás Portugieser száraz vörösbor (Gourmet 6. oldal)
  • 1 kisebb idared alma (4. oldal)
  • 1 púpozott evőkanál barna cukor
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 1 babérlevél
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál balzsamecet

a tálaláshoz:

  • 80 dkg Metro Chef gyorsfagyasztott, félkész burgonyakrokett (15. oldal)
  • Vénusz napraforgó étolaj (16. oldal)

A csatnihoz a megtisztított lila hagymát félszeletekre vágjuk, majd a sóval, a cukorral és 1 evőkanál vízzel párolni kezdjük. Amikor nagyjából megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, kis kockákra vágott almát, a fűszereket, beleöntjük a bort és a balzsamecetet. Addig főzzük, amíg lekvár állaga nem lesz. Félretesszük.

A húst megtisztítjuk a hártyáktól és inaktól, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet. A magokat mozsárban darabosra zúzzuk. A húst az olajjal bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk, majd nagyon forró serpenyőben körben kérget sütünk rá. Kisebb tepsibe fektetjük, és 160 fokra melegített sütőben 30-45 percig pirítjuk, attól függően, hogy mennyire átsütve kedveljük. A sütőből kivéve melegen tartjuk. Fóliával letakarjuk, néhány percig pihentetjük.

A hús sütésének a félidejében a krokettet bő, forró olajban néhány perc alatt ropogósra sütjük, majd papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

Tálalás előtt a húst vékony szeletekre vágjuk, és a csatnival, valamint a krokettel tálaljuk.

Gesztenyés-narancsos piskótatekercs

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók  4-6 személyre

a piskótához:

  • friss magyar tojás (5. oldal)
  • 15 dkg Koronás kristálycukor (17. oldal)
  • 1 csipet só
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • narancs reszelt héja
  • 15 dkg Bácskai búza finomliszt (17. oldal)
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál Vénusz napraforgó étolaj (16. oldal)
  • 3 evőkanál víz

a tekeréshez:

  • 1 csapott evőkanál porcukor

a krémhez:

  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tábla Boci étcsokoládé (90 g) (21. oldal)
  • 30 dkg Táti gyorsfagyasztott gesztenyepüré (14. oldal)
  • 2 evőkanál narancslikőr

a kenéshez:

  • 5-6 evőkanál hígabb narancslekvár

a díszítéshez:

  • 1 kisebb narancs héja (4. oldal)

A tojást a cukorral, a szegfűszeggel, a narancshéjjal és a sóval habosra verjük robotgéppel – legalább 10 percig -, amíg a térfogata alaposan meg nem nő. Belecsorgatjuk előbb  az olajat, majd a vizet is. Kézi habverővel óvatosan elvegyítjük a sütőporos liszttel. A masszát sütőpapírral bélelt, 30×40 cm-es tepsibe simítjuk, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Amikor kész, porcukorral megszórt sütőpapírra borítjuk, az alján lévő papírt eltávolítjuk, a keskenyebbik oldalától fogva feltekerjük, és hűlni hagyjuk.

Elkészítjük a krémet: a darabokra tört csokoládét a tejszínnel együtt, folyamatos keverés közben addig melegítjük, amíg a csokoládé el nem olvad. Beletesszük a likőrt, a gesztenyepürét, és simára keverjük.

A lekvárt vékonyan a kitekert piskótára kenjük, erre simítjuk a krém nagyobbik részét. A tésztát újból szorosan feltekerjük, majd a maradék krémmel bevonjuk a külsejét. Vékony szeletekre vágott narancshéjjal megszórva tálaljuk.

Kapcsolódó termékek

Nescafé Dolce Gusto Cortado Espresso Macchiato

Teljes tejpor koffeinmentes azonnal oldódó kávéval

16 db 99,2 g

1699-

2200-

Epres ízesítésű csokoládé pasztilla

Csz.:123457

Tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aroma: vanília), Puffasztott rizs 11% [rizsliszt, cukor, malátakivonat (árpa), só, stabilizátor: E170i, növényi olaj: repce, emulgeálószer: szójalecitin], Aroma: eper, Tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 35%.

899-

1150-

Receptek

Diós gombóc gombamártással

Tovább

Krémsajtos terrine gesztenyével

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból