Karácsonyi menük #1 – Angol karácsonyi menüsor
Íme egy különleges nemzetközi, méghozzá egy angol menüsor az ünnepekre.
Téli Aperol Spritz
Elkészítési idő: 5 perc
Hozzávalók személyenként:
- 1/2 dl Aperol
- 3/4 dl Prosecco Spumante DOCG Valdobbiadene
- gyömbérsör
- narancscikk
- jégkocka
a díszítéshez:
- narancsszeletek
- néhány bazsalikomlevél
Borospoharat félig töltünk jégkockával és narancscikkel. Beleöntjük az Aperolt és a Proseccot, felöntjük gyömbérsörrel. Narancsszelettel és bazsalikommal díszítve kínáljuk.
Garnéla egzotikus mártásban
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók 3-4 személyre:
- 1 tojás
- kb. 2 dl olaj
- 1 teáskanál Louit Fréres mártás rusztikus mustár
- néhány csepp citromlé
- 1 csipet só
- frissen őrölt bors
- cukor vagy édesítőszer
Exotic Food szósz
- 40 dkg előfőzött garnélarák-farok
- olívaolaj
- a tálaláshoz:
- salátalevél
A tojást, az olajat, a rusztikus mustárt, a citromlevet és a sót magas falú edénybe tesszük, botmixszerrel majonézzé keverjük. Ha hígnak találjuk, kevés olaj hozzádolgozásával sűríthetjük. Ízesítjük borssal, édesítővel, tetszőleges szósszal.
A garnélát sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben felhevített olívaolajon megpirítjuk. Az ízesített majonézbe forgatjuk, salátalevélen tálaljuk.
Töltött bárányborda burgonyarösztivel
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 1 kg gyorsfagyasztott bárány french racks
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 1/2 bionarancs reszelt héja
- 1/2 kis csokor vegyes zöldfűszer (rozmaring, menta, petrezselyemzöld, oregánó)
- tengeri só
- kevés vaj
a körethez:
- 80 dkg burgonya
- 8 dkg rétesliszt
- 4 dkg étkezési keményítő
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
- só
- kevés vaj
a tálaláshoz:
- Gere Tamás tripla cuvée
A bárányt hagyjuk felengedni.
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, hűlni hagyjuk. A zöldfűszert felaprítjuk, keveset félreteszünk a tálaláshoz.
A húst hosszában, csigavonalban bevágjuk úgy, hogy 1-2 cm vastagságban kissé ki tudjuk tekerni. A zúzott fokhagymát, a reszelt citrushéjakat, az aprított zöldfűszer nagy részét kevés sóval elkeverjük. A kitekert húsra kenjük, a bordát feltekerjük, összekötözzük. Felhevített, de nem tűzforró vajon elősütjük úgy, hogy 10 másodpercenként forgatjuk, így nem kap túl erős színt. Tepsibe tesszük, ráöntjük a visszamaradt zsiradékot, és 80 fokon kb. 50 percig sütjük. A sütőből kivéve visszatesszük a serpenyőbe, a zsiradékot ráöntjük, és a habzó vajjal locsolgatva 1-2 percig pirítjuk.
A krumplit megpucoljuk, burgonyanyomón áttörjük. Deszkára terítjük, összegyúrjuk a liszttel, a keményítővel, a tojássárgájával és a fűszerekkel. Serpenyőben kevés vajat hevítünk. Nagyobb, fenyő alakú, fém kiszúró formát a forró vajba mártunk, majd annyi masszát adagolunk bele, hogy kb. 1/2 cm vastag legyen. Elegyengetjük, hogy mindenhol kitöltse a formát, és közepes lángon megsütjük a röszti egyik oldalát. A formát óvatosan eltávolítjuk, a ropogóst megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is.
A húsról a kötöző zsinórt eltávolítjuk, és szeletekre vágva, a félretett zöldfűszerrel meghintett burgonyarösztivel tálaljuk. Tripla cuvée-t kínálunk hozzá.
Narancsos-gyömbéres trifle
Elkészítési idő: 1,5 óra + néhány óra hűtés
Hozzávalók 4-6 személyre:
a tésztához:
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 2 tojás
- 20 dkg méz
- 1 dl tej
- 1/2 narancs
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
a krémhez:
- 1 csomag tejszínízű pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 5 narancs
- Sió prémium 100%-os narancslé
- 1/2 dl Garrone cherry
- 2 dl tejszín (magas zsírtartalmú)
a díszítéshez:
- 3–5 dkg pisztácia
A pisztáciát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, és miután kihűlt, durvára daraboljuk.
A vajat a cukorral kihabosítjuk, egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzákeverjük a mézet, a tejet, a narancs reszelt héját és kifacsart levét. Fakanállal beleforgatjuk a sütőporral, a gyömbérrel és a fűszerkeverékkel elvegyítetett lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, 25×38 cm-es tepsibe simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük. Miután kihűlt, a hosszabbik oldalával párhuzamosan 3 egyforma csíkra vágjuk. Fém kiszúró formával házikókat vágunk belőle, és kibéleljük velük egy egyenes falú, nagyobb tál vagy talpas pohár oldalát. A leeső tésztadarabokat a tál aljába rendezzük.
A pudingporból a cukorral és a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főzünk, hűlni hagyjuk. 2 darab narancs héját lereszeljük, félretesszük. Az összes narancsot megpucoljuk, majd kifilézzük úgy, hogy közben a narancslevet felfogjuk. A 100%-os gyümölcslével kiegészítjük 1,5 dl-re, és hozzáöntjük a cherryt. 2-3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a tálban lévő tésztára locsoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt pudinghoz forgatjuk a reszelt narancshéjjal együtt, majd a narancsfilével a tálba rétegezzük. A tetejére krém kerül, amit meglocsolunk a félretett narancslével. Néhány órára hűtőbe tesszük, végül a pisztáciával meghintve tálaljuk.