A szőlő, ami sosem megy ki a divatból: a chardonnay

A chardonnay, más néven a kereklevelű szőlő évszázadok óta az egyik legjelentősebb és legalapvetőbb szőlőfajtának számít a bortermelés világában.

Eredetét, csakúgy, mint több másik népszerű szőlőfajtáét, Franciaország Burgundia nevű tartományához kötik. Itt gyakorlatilag minden jelentős fehérbor alapját a chardonnay képezi. A chardonnay szőlőfajta maga pedig a pinot noir és a gouais blanc keresztezéséből született. Erre a szőlőfajtára jellemző, hogy fürtjei kissé „vállasak”, felül tömöttek, a szőlőszemek aprók és édesek, vastag héjúak és ropogósak, azonban töppedésre hajlamosak.

A chardonnay máig töretlen népszerűségét a borászok körében feltehetőleg a remek és kiugró alkalmazkodóképességének köszönheti, amely okán a hűvösebb klímától egészen a melegebb, szárazabb területekig tökéletesen termeszthető és termelik is. Franciaországtól kezdve a kaliforniai lankákon át egészen Ausztrália és Új-Zéland térségéig megtalálható. A kilencvenes évek során főként tölgyfahordós eljárással érlelték, mára azonban a legtöbb helyen a modernebb, reduktív, acéltartályos eljárást részesítik előnyben. Míg a barrique eljárással elegánsabb, markánsabb borok készülnek, úgy az acéltartályos eljárással könnyedebb, frissebb borokat kóstolhatunk. Viszonylag hamar érő fajtáról van szó, így a szüretelése is korábban megkezdődik, valamint a kora tavaszi fagykárok veszélyeinek is jobban ki van téve, mint más szőlőtársai.

A chardonnayt nem csupán a borkészítés folyamatában alkalmazzák előszeretettel, felhasználási lehetőségeinek skálája igen széles: remek alkalmazkodóképessége miatt a pezsgőgyártás egyik legjelentősebb alapanyagaként tartják számon. A klasszikus francia pezsgő, a champagne egyik alapanyaga. A chardonnay Magyarországon alapvetően a nyolcvanas évek során terjedt el. Több területen is találkozhatunk ezzel a szőlőfajtával: Etyek és környéke, Szekszárd, Dél-Balaton, de még Sopron környékén sem ismeretlen.

Alapvetően karakteres borként jellemzik, ugyanakkor savérzete finom, kellemes és gyengéd. Mivel rengeteg különböző klímájú területen termesztik, egy jó palack chardonnay nagyon sokféle arccal rendelkezhet: emlékeztethet friss, ropogós zöldalmára, őszibarackra, érett sárgadinnyére, mézre, és egzotikus, trópusi ízjegyekkel is egyaránt bírhat, mint például az ananász. Hidegebb éghajlatú térségekben inkább a fűszeres ízek kerülhetnek előtérbe: tűzkőillat, pirítós vagy egy kifejezetten füstös jelleg sem állhat kifejezetten távol tőle. Akár magyar térségből, akár nemzetközi területről választunk, nyugodt szívvel próbálkozzunk, hiszen a chardonnay változatosságának okán mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő palack bort. Könnyedsége miatt alapvetően halak, szárnyasok, fehér húsok mellé ajánlják, de egy komolyabb, testesebb tölgyfahordós eljárással készült chardonnay nehezebb fogások mellett is kifogástalan társ lehet.

A chardonnay szőlő egyik különlegessége, hogy gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak a föld alatt, mint más szőlőtársaié, ezért sokkal több típusú ásványi anyag feldolgozására és raktározására képes például a magjában és a héjában. Igen magas antioxidáns tartalma segít a mindennapos stressz leküzdésében, a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében és meggátolja a sejtek degenerálódását. A chardonnay könnyen a hölgyek barátjává válhat, mivel első számú bőrfiatalító.

Kapcsolódó termékek

Univer ketchup

E-szám mentes, Adalékanyagokat nem tartalmaz

750g

649-

825-

Szent Gaál Szekszárd Rózsája száraz rosé bor

Egy könnyed, üde rosé cuvée bor a Szekszárdi Borvidékről. Jellegzetes, piros gyümölcsökre, eperre emlékeztető illatával, zamatával, élénk savtartalmával kellemesen frissítő.

750ml

1090-

1400-

Kotányi forralt bor fűszerkeverék

A fahéj, vanília, szegfűszeg és gyömbér kellemes aromái meghitt melegséget árasztanak. Nemcsak forralt borhoz ajánljuk, a Kotányi Forralt bor fűszerkeverék kiváló ízesítője lehet a forró almalének a hideg napokon.

35g

299-

380-

Piros szőlő

Piros szőlő lédig

480-

610-

Mogyoróvaj

Pörkölt földimogyoró (94%), Stabilizátor (zsírsavak mono- és digliceridjei), Nádcukor, Földimogyoró olaj (1%), Tengeri só.

450g

1025-

1350-

Torras Stevia mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül

Csz.:123456

A termék édesítőszert és természetes cukrot tartalmaz, A termék diabetikus és gluténmentes étrendbe beilleszthető.

Mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel (maltitollal, sztíviával).

350g

1149-

1460-

Holland kakaópor

Csz.:123455

Holland kakaópor 20-22% kakaóvaj tartalommal süteményekhez.

Származási ország – Hollandia

250 g

499-

640-

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból