A pompás zöld legelők királya: a bárány

A legelők legbarátságosabb háziasított állata a juh, másnéven a birka, bárány.

A birka a párosujjú patások táborát erősíti – kérődző állat, és a szó szoros értelmében gyakorlatilag a füvön is megél. Életkora és fajtái alapján nagyon sok elnevezése ismert: bárány, juh, kos, ürü. Magyarországon különös hírnévre tett szert a hortobágyi racka juh, amely kifejezetten magyar állatfajtaként vonult be a történelembe. Jellegzetes külleme lehet fényes fekete vagy fehér, felfelé álló, pödört, egyenes szarva azonban a világ összes fajtájának tekintetében egyedülálló. A ló után közvetlenül az egyik legrégebben háziasított állatfajta. Sajnos a juhok rengeteg különféle típusú betegségre hajlamosak a sántaságtól kezdve egészen a szájfájásig.

A magyar racka juh a történelmi leírások, legendák alapján a honfoglalás óta a magyarság kísérői. Őseik Délnyugat-Ázsiában éltek, és innen eredeztetik a juhok háziasításának történetét is.

A bárányból készült fogások napjainkban is a legmagasabb szintű gasztronómia alapját képezik. Előszeretettel kerülnek bárányhúsból készült fogások az étlapra angolszász vidékeken, vagy a Benelux-államok bármelyikének területén, hiszen az alapos, egész éven át tartó óceáni éghajlattal karöltve járó esőzés remekül biztosítja a bárányok számára tökéletes táplálékot nyújtó zöld, dús füvű legelőket. Nagy-Britannia vidéki tájain barangolva megszámlálhatatlan mennyiségű birkanyájra bukkanhatunk. Ezeken a területeken a bárányhúst előszeretettel fűszerezik jó sok rozmaringgal, majd tálalják a klasszikus mentaszósszal.

Különösen nagy kedvencnek számít a bárány bordája, amelyet fokhagymával, zöldségekkel körítenek, valamint a skótok nemzeti eledele a haggis: ez a bárány belsőségeit tartalmazó helyi étel küllemére nagyon hasonlít a magyar kolbászhoz. A haggist nem ritkán hamburgerként is kóstolhatják a vállalkozó szellemű fogyasztók. Skóciában rendkívüli hagyomány kötődik a haggis felszolgálásához szilveszter éjjel, valamint legnevesebb hazai költőjük, Burns születésnapjának estéjén: ez esetben a skót whisky elfogyasztása legalább olyan tradíciónak számít, mint Angliában a mentaszósz felszolgálása a bárányborda társaságában. Magyarországon sok esetben a húsvéti asztalokon találkozhatunk illatos, zsenge báránysülttel hiszen a mondás úgy tartja, ilyenkor a legfinomabb a fiatal bárány húsa.

A nemzetközi kulinária élvonalában tevékenykedők nehezen találnak közös nevezőt a bárány legértékesebb részeinek kérdését illetően. Egyes szakácsok kedvence a gerinc, mert halvány rózsaszínre sütve egyszerűen fenséges fogásnak számít, akárcsak a bárányborda, vagy a báránymáj. Magasra teszik a gasztronómiai mércét azonban a báránycsülökből készült fogások, ropogós külső, omlós belső egy kis párolt répával vagy polentával igazi mindent vivő.

Ne feledkezzünk meg a zsenge báránycombról sem: a kísérletező kedvűek ezúttal elindulhatnak egy egészen izgalmas, keleti ízvilágú úton is – a bárányhús korianderrel vagy masalával fűszerezve is igazán kellemes élményt nyújthat. Könnyű nyári esték, ebédek elengedhetetlen kelléke a balatoni hamburger: az újító kedvű séfek már rátaláltak a bárányból elkészített hamburger zseniális mivoltára. A rozmaring, a menta és a lestyán mellett klasszikusnak számít a bárányhús erdei gombákkal való tálalása: egy adag csiperkével, vagy kucsmagombával nem foghatunk mellé, ha báránysütésre kerül a sor.

Kapcsolódó termékek

Nescafé Dolce Gusto Cortado Espresso Macchiato

Teljes tejpor koffeinmentes azonnal oldódó kávéval

16 db 99,2 g

1699-

2200-

Epres ízesítésű csokoládé pasztilla

Csz.:123457

Tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aroma: vanília), Puffasztott rizs 11% [rizsliszt, cukor, malátakivonat (árpa), só, stabilizátor: E170i, növényi olaj: repce, emulgeálószer: szójalecitin], Aroma: eper, Tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 35%.

899-

1150-

Receptek

Diós gombóc gombamártással

Tovább

Krémsajtos terrine gesztenyével

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból